Изкуство

„1984“ на Оруел излиза, разказан от главната героиня

В новия роман „Джулия“ писателката Сандра Нюман ще разкаже историята от гледната точка на любимата на Уинстън Смит

„1984“ на Оруел излиза, разказан от главната героиня

снимка: Кадър от "1984" 

Фондацията на наследниците на писателя Джордж Оруел одобри създаването на феминистски преразказ на неговата антиутопия „1984“,информира „Гардиън“. В новия си роман „Джулия“ писателката Сандра Нюман ще разказже историята от гледната точка на любовницата на главния герой Уинстън Смит — сътрудничката на Министерството на истината Джулия.

Събитията в романа на Оруел от 1949 г. се развива в дистопично бъдеще, където Великобритания, популярна като Първа писта, е част от тоталитарната държава Океания. Големият брат управлява и полицията на мисълта потиска всяка проява на индивидуално мислене. Уинстън Смит работи в Министерството на истината, като пренаписва историята, според наратива на Големия брат. Той започва забранена афера с Джулия, която работи с машините за писане на романи в отдела за художествена литература, ​​докато не ги залавят и изпратят за превъзпитание.

От издателството „Гранта“ споделят, че Джулия разбира света на Океания „много по-добре от Уинстън и по същество е доволна от живота си“. Както Оруел казва в „1984“, „В някои отношения тя беше много по-проницателна от Уинстън и далеч по-малко податлива на партийната пропаганда… Тя събуди известна доза завист у него, когато му каза, че по време на Двеминутките на омразата едва се сдържала да не избухне в смях. Тя подлага под съмнение ученията на партията единствено ако по някакъв начин засягат живота й. Често тя е готова да приеме официалната версия само, защото не смята за особено съществена разликата между истината и лъжата."

Тя не вярва в нищо и изобщо не се интересува от политика. Нарушава рутинно правилата, но също така и си сътрудничи с режима, когато е необходимо. Тя е идеалният гражданин на Океания“, твърдят от „Гранта“. „Но когато един ден върви срещу Уинстън Смит в дълъг коридор, му подава импулсивно бележка– потенциално самоубийствен жест – тя осъзнава, че губи хватката си и вече не може безопасно да се ориентира в света."

 

От фондация Оруел потвърдиха, че от известно време са търсили автор, който да разкаже историята на любимата на Смит. Нюман, която е включена и в списък аза наградата за дебютна книга на „Гардиън“, се оказала „перфектното решение".

Два от въпросите без отговор в романа на Оруел са какво Джулия вижда в Уинстън и как тя се е движи през партийната йерархия. Сандра влиза под кожата на света на Big Brother по напълно убедителен начин — като едновременно се придържа към оригинала, но и дава драматично различен преразказ, който да застане редом до класиката“, казва Бил Хамилтън от фондацията Оруел. „Милионите читатели, които са били възпитани с Оруел „1984“, ще открият в тази книга открита провокация и удовлетворение.

„Джулия“ ще бъде публикувана, след като „Гранта“ пусне новия роман на Нюман „The Men“ – в който всеки човек с Y хромозома изчезва от света – следващия юни. Това е най-новото от поредица феминистки преразкази на класически истории: от преосмислянето на троянската война през очите на жените в „Хиляда кораба“ на Натали Хейнс и „Мълчанието на момичетата” на Пат Баркър, версия на „Илиада“ от гледна точка на Бризеида, до „Хамнет“ на Маги О' Фарел, който се фокусира върху живота на съпругата на Шекспир, и „Имената на жените“ на Джит Таил, който разказва историите на 15 жени, чийто живот се припокрива с този на Исус.

Оруел: „Здравият разум не се поддава на статистика“