Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

2019: Годината на Рембранд и как да я отбележим

2019: Годината на Рембранд и как да я отбележим
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

2019-а е обявена за годината на Рембранд - навършват се 350 години от смъртта му.  Много галерии ще отбележат  годишнината с уникални изложби. Можем още отсега да мечтаем, а защо не и да планираме да посетим поне една от тях. На първо място - Рейксмузеум ще покаже на едно място творбите му, което се случва за първи първи път след смъртта му и вероятно няма да се повтори никога вече. Много други музеи по света също ще посветят изложби на Рембранд, със сигурност всяка от тях ще е изключителна. Ето и най-големите:

Изложбите за Рембранд в Амстердам

Целият Рембранд“ – с това красноречиво име се открива изложбата в Рейксмузеум в Амстердам. От 15 февруари до 10 юни всички творби на Рембранд, с които разполага музеят, ще бъдат представени на едно място.  Колекцията  е най-голямата в света, включва 22 картини, 60 рисунки и над 300 гравюри. В центъра на изложбата ще бъде „Нощна стража“, която веднага след това ще бъде свалена за продължителна реставрация. Напълно в духа на новите технологии, реставрацията ще се случва в студио със стъклени стени и ще се излъчва директно онлайн.

На изложбата ще могат да се видят портретите на Мартин Солманс и съпругата му.  Рейксмузеум ги купи (съвместно с Лувъра) от частен колекционер през 2015 г. , за огромната сума от 160 милиона евро. Ето го Мартин – само вижте обувките му!

Следващата изложба в музея ще се казва „Да живее Рембранд“ и ще се състои само от творби, които са вдъхновени от художника – не само картини, а и всякакви форми на художествено творчество.

От 15 октомври 2019 до 19 януари 2020 - Рейксмузеум ще представи изложба, която звучи страхотно: „Рембранд – Веласкес“ и ще сравни творчеството на двамата художници, а освен тях ще видим и гениалните им съвременници Мурильо, Вермеер, Рибера.

има още ...

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...