Изкуство

#2020 - годината на необичайните музикални бг дуети

#2020: Музиката

#2020 - годината на необичайните музикални бг дуети

2020 беше странна – всеки месец ни поднасяше изненади и неочаквани обрати, след които просто ни се искаше годината да приключи. Музикалният бранш не направи изключение – пандемията от коронавирус лиши музикантите от възможността да имат участия и на практика ги лиши и от основния им източник на доходи. Въпреки това те не спряха да творят и търсеха нови начини за връзка с публиката – чрез онлайн концерти в социалните мрежи, посещения по домовете или пък споделено пътуване под музикален съпровод на живо.

Пандемията роди и няколко любопитни дуета. Но 2020 е годината на небивалиците и ако има адекватно време за музикални експерименти, то със сигурност е сега. За добро или лошо, музикалните жанрове сякаш се размиват и малцина творят нишово, дори напротив – съчетават стиловете и създават своите "малки музикални копия на Франкещайн".

Представяме ви четири колаборации от българската сцена, които се появиха в тази необичайна година и трудна година. 

Иво Димчев и 100 кила

Ако вокалното майсторство носеше лично име, то със сигурност щеше да е това на Иво Димчев. Той е певец, танцьор, хореограф, актьор визуален артист и същинско проявление на изкуството от плът и кръв. Музиката му обаче не присъства на родната мейнстрийм сцена, където се изявява рапърът Явор Янакиев, познат като 100 кила.

Двамата ни замесиха и изпекоха „Баница“ – хумористично поп парче с остроумни препратки към ретро хитове. Текстът и музиката на двамата артисти, а видеото е… Със сигурност няма да видим хора, накичени с тесто за баница в друго видео, освен ако не е с Иво Димчев.

И ако този дует ви се струва като сблъсък на две планети, то следващият сблъсква вселени...


Азис и Папи Ханс

 Константин Трендафилов, чието музикално алтер его е Папи Ханс, привлече вниманието със стихосбирката си „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого“ през 2016 г. и допринесе за значително социално явление – четенето да стане модерно сред младите. През следващата година излезе и романът му „Затворисърце“, който разкри литературния му потенциал.

В опит да избяга от образа на млад интелектуалец обаче, писателят реши да прави музика и така се роди първото му парче „Кекс“. То има спорна музикална стойност и прилича по-скоро на пародия, но пък след него дойде смислен поп хит. Музикалният му път някак го срещна с Азис, който твори в съвсем различен жанр. Въпреки това двамата някак намериха общо звучене и така се роди общата им песен „Тясно“, където поп-фолк певецът не използва характерното си вибрато, липсват и специфичното звукообразуване и орнаментиката, пренесени в попфолка от народните песни. Музиката и текстът отново са на двамата изпълнители.

И още една странна колаборация…


Мила Роберт и Николаос Цитиридис

Мила Роберт набра популярност с кавъри на чалга парчета, но аранжиментите й са толкова различни, че песните са променени до неузнаваемост. Тя прави кавър и на Азис, като дори и той самият участва във видеото. Но не това е най-странната й колаборация – преди няколко месеца тя изкара песен с комика и тв водещ Николаос Цитиридис, който за целта си е измислил съвсем нов псевдоним – MC Greka, заигравка с гръцкия му произход. Фенове посочват обаче, че по-подходящ избор за него щеше да бъде Lil Gyros.  Teкстът е плод на съвместната им работа, а за аранжимента Мила си партнира с Явор Карагитлиев.

Целият проект съвсем естествено е една голяма шега – засяга различни полови стереотипи, както и социални явления, но в най-общ смисъл е подигравка с хората, които се вземат много насериозно. Видеото също цели да ни забавлява – двамата влизат в ролята на двойка мъж и жена, които се подиграват един на друг, а всички кадри имат голям воден знак с надпис Smeshno e.

А най-неочакваният дует е на…


Боро Първи и Мариус Куркински

Мариус Куркински е цяла епоха в българското театрално изкуство – обожавам го най-вече в моноспектаклите му, където доказва, че талантът му е толкова огромен, че може да напълни сам не една, а няколко сцени. Освен десетки роли в киното и театъра обаче той има зад гърба си и три студийни албума. Познаваме го с хитовете  „Ти-ри-ри-рам“, „Шу-шу“ и  „Стига бе!“, където си партнира с Ирина Флорин.

Преди дни пък излезе съвместната му песен с варненския рапър Боро Първи. Песента носи името „Черни очила“, а припевът е простичък – „Ла-ла-ла-ла, черни очила“, и звучи като препратка към старите парчета на Мариус, където задължително някоя сричка маркира ритъма на песента, а понякога именно на нея се кръщава и цялата песен. Частта на Куркински също е пълна с препратки – и тук, като в „Ти-ри-ри-рам“, той използва мотиви от народното творчество и прави асоциация с „Черното пиле“ – негов авторски спектакъл, включващ три разказа на Хайтов.

Колаборацията е повече от нетипична – двамата изпълнители са представители на съвсем различни поколения в музиката, но някак успяват да открият собственото си звучене. Самият Боро Първи написа в социалните мрежи трогателно обръщение към големия артист:

„Мариус Куркински не само е създал песни, които са част от саундтрака на детството ми, а за мен е олицетворение на върха в българския театър. Тази песен не само е първия сингъл от следващия ми албум, а един от най-големите ми успехи изобщо. Благодаря на Мариус Куркински, че избра да се довери именно на мен за завръщането си на музикалната сцена“.

 

Откровено: Рут Колева за токсичните връзки и свободата да бъдем жени