Изкуство

21 портрета от Анди Уорхол, които никой не е виждал досега

Вероятно Уорхол е искал да продължи да вълнува обществото дори дълго след като го няма.

21 портрета от Анди Уорхол, които никой не е виждал досега

Арнолд Шварценегер и Грейс Джоунс, които участват заедно във филма на Уорхол "Конан Разрушителя" (1984)

Когато Арнолд Шварценегер и Грейс Джоунс се целуват пред фотообектив, кой ли ги снима? И защо светът вижда този любопитен кадър 30 години след заснемането му?

Отговорът се крие в архива на американската писателка Пат Хакет, популярна с това, че е била близка довереничка на Анди Уорхол, кралят на попарта. Водила е дневниците му и заедно написват книгата "Попизъм". 

През 1987 г. Уорхол е изцяло обсебен от фотографията. Близките му казват, че през последните години, преди да почине, това е била голямата му страст. Съвсем в стила на попарта той подарява на Пат Хакет колекция от 83 портрета, но не иска да бъдат показвани веднага. Вероятно цели да продължава да вълнува обществото дори дълго след като го няма.

Приятелката му следва завета и 30 години колекцията отлежава в апартамента ѝ, без никой да е виждал фотографиите. До днес, когато всички кадри са изложени в галерията Hedges Projects в Холивуд.

Аплодисменти за момчето, което слага пудра на деколтето на Фара Фосет, докато тя изглежда абсолютно зашеметяващо! Деби Хари, вокалът на Blondie, също е там, one way or another. Брук Шийлдс май се притеснява, Джоан Колинс - със сигурност не. Лайза Минели, Елизабет Тейлър и Фей Дънауей се забавляват заедно. След живописния танц на мениджъра на Уорхол изниква нещо като папарашка снимка на Джим Морисън. Следват още знакови музиканти - Лу Рийд, който няма как да не присъства във фото обсега на Уорхол, Мик Джагър и Брус Спрингстийн. Обърнете им внимание!