Изкуство

3 мюзикъла, които имат премиера в България този месец

Този месец предстоят три премиери на знакови мюзикъли.

3 мюзикъла, които имат премиера в България този месец

Снимка: Софийска опера и балет

Мюзикълите са най-привлекателният жанр сред театрално-музикалните спектакли. Съчетавайки текст, музика и танц, обикновено на забавна тематика, те веднага се превръщат в любими на всички, а песните не излизат от главите ни. Този месец предстоят три премиери на знакови мюзикъли, някои от които за първи път се поставят в България, а други за първи път в такъв бляскав състав. Ето трите заглавия, които не трябва да пропускате, ако сте почитатели на мюзикълния жанр:

Великият Гетсби

Едно заглавие, познато на всички, което никога не сме гледали под формата на театрален мюзикъл, ще видим на сцената на Софийска опера и балет на 12 и 28 април. Музиката на Филип Глас, Ленард Бърнстейн, Джордж Гершуин, Бени Гудман, Самюъл Барбър, Глен Милър, Джордж Уайтфилд Чадуик ще ни забавлява до последната секунда.

Международно известният хореограф Лео Муич, който през последните години създаде поредица от успешни сюжетни балети, намира изходния материал за новата си хореография в известния роман на Франсис Скот Фицджералд „Великият Гетсби“ (1925). Изтъкнатата творба от съкровищницата на класическата американска литература изобличава в силно критичен тон негативните измерения на голямата американска мечта и закостенялостта на упадъчните среди на висшето общество в Ню Йорк между двете световни войни, които не позволяват преходи между социалните класи. Пищният разказ за мистериозен, богат мъж, който става жертва на собствената си любов и убеждения, е и история за влюбените, на които не е писано да бъдат заедно. Действието се развива в света на невъобразимо богатство, опиянение и тъмни мании, пропити от ужасна морална празнота. Музикалният образ на това представление е вдъхновен от живата, динамична и космополитна енергия на изключителните американски композитори Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн, Самюел Барбър, Глен Милър и др. Премиерата на балета „Великият Гетсби“ се състои в Словенския национален оперен театър в Любляна през 2019 г.

Фантомът от операта

Прочутата постановка от Уест Енд и Бродуей е призната за една от най-красивите и зрелищи подукции в историята, гледан от над 160 милиона души в 41 страни и 186 града. Най-известният мюзикъл на Андрю Лойд Уебър е и един от най-успешните в историята на развлеченията. Това е най-дълго играният спектакъл на Бродуей, който през 2018г. отбеляза 30 години на сцената с впечатляващите над 13 000 изиграни представления. Спечелил е повече от 70 престижни театрални награди, включително седем награди „Тони” и четири награди "Оливие", включително за най-добър мюзикъл.

„Фантомът на операта”, базиран на класическия роман на Гастон Льору, се разиграва във великолепния Париж през 30-те години на миналия век и разказва историята на музикален гений, известен като Фантома, който обикаля потайностите на Парижката опера.

Спектакълът идва в София по споразумение с Really Useful Group. Това е оригиналната лондонска и нюйоркска продукция на Камерън Макинтош. Really Useful Group е компания на Андрю Лойд Уебър, която продуцира и популяризира неговата музика по цял свят, включително едни от най-успешните и най-дълго играни мюзикъли като „Фантомът на операта”, „Котките”, „Исус Христос Суперстар”, „Евита”, „Sunset Boulevard”. Представленията на „Фантомът на операта” са от 11 до 14 април 2024 година в София, зала 1 на НДК.

Звукът на музиката

Ено незабравимо заглавие, което никога не сме гледали на живо у нас. Музиката е на Ричард Роджърс, стиховете - на Оскар Хамърстайн II. Сценарий: Хауърд Линдзи и Ръсел Краус. Можем да го гледаме на сцената на Софийска опера и балет на 07 и 14 април.

Действието се развива в Австрия, в навечерието на Аншлуса през 1938 г., Мюзикълът разказва историята на Мария, която приема работа като гувернантка в голямо семейство, докато решава дали да стане монахиня. Тя се влюбва в децата и в крайна сметка в техния овдовял баща, капитан фон Трап. Наредено му е да приеме служба в германския флот, но той се противопоставя на нацистите. Той и Мария решават да избягат от Австрия с децата. Много песни от мюзикъла са станали стандарти, включително "Do-Re-Mi", "My Favorite Things", "Edelweiss", "Climb Ev'ry Mountain" и заглавната песен "The Sound of Music".

Оригиналната продукция на Бродуей, с участието на Мери Мартин и Теодор Бикел, стартира през 1959 г. и спечели пет награди Тони, включително за най-добър мюзикъл, от девет номинации. Първата лондонска постановка е в Palace Theatre през 1961 г. Оттогава до днес мюзикълът се радва на множество постановки по целия свят. Филмовата адаптация от 1965 г. с участието на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър печели пет награди Оскар, включително за най-добър филм. „Звукът на музиката“ е и последният мюзикъл на тандема Роджърс и Хамърстайн, тъй като Хамърстайн умира девет месеца след премиерата на Бродуей. Двамата създават повече от 10 мюзикъла, сред които „Оклахома“, „Южният Пасифик“, „Кралят и аз“, „Пепеляшка“. За своите творби двамата печелят 37 награди Тони, 15 награди Оскар, 2 награди Пулицър, 2 награди Еми и 2 награди Грами.