Изкуство

3 прожекции на британски спектакли в Дома на киното, които ние няма да пропуснем

Особено моноспектакъла на Фийби Уолър-Бридж, вдъхновил сериала „Убивайки Ийв“

3 прожекции на британски спектакли в Дома на киното, които ние няма да пропуснем

Фийби Уолър-Бридж и моноспектакълът й „Флийбег, вдъхновил сериала „Убивайки Ийв“. 


Снимка: Jenny Anderson/Getty Images

Прожекции на три британски спектакъла ще се състоят в Дома на киното през месец декември. Постановките са част от програмата National Theatre Live, ръководена от Кралския национален театър в Лондон, съобщават организаторите от фондация „Хомо Луденс".

"Отело"

Съвременна постановка по Шекспировата трагедия „Отело“ ще бъде представена на 5 декември. Режисьор е Клинт Дайър, който я поставя за лондонския Национален театър. В нея участват Джайлс Терера („Хамилтън“), Роузи Макюън („Чужденецът“) и Пол Хилтън („Наследството“). 


"Флийбег"

На 13 и 16 декември ще бъде показан моноспектакъл на Фийби Уолър-Бридж, сценаристка на сериала „Убивайки Ийв“. Тя излиза на сцената на лондонския Уестенд като актриса и автор на „Флийбег“ – разказ за една особена жена, която живее своя си живот и внезапно открива, че вече няма какво да губи.

Острото чувство за хумор на Фийби Уолър-Бридж и живото й изпълнение носят на спектакъла под режисурата на Вики Джоунс редица награди и той вдъхновява създаването на едноименния телевизионен сериал на BBC.


„Лов на вещици“

Прожекция на „Лов на вещици“ на американския драматург Артър Милър ще има на 19 декември. Пиесата е рядко поставяна в България, разказват от фондация „Хомо Луденс".

По думите им британската режисьорка, носителка на наградата „Оливие“, Линдзи Търнър създава силен съвременен спектакъл по своеобразната притча на Артър Милър за властта и злоупотребата с нея. В главните роли са Ерин Дохърти, Брендън Коуел, Фисайо Акинаде и други.

*Прожекциите се осъществяват с финансовата подкрепа на националния фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 2022“.