Изкуство

3 тийн сериала, от които има какво да научим

Нещо за гледане

„Един ден ти ще пораснеш толкова, че ще започнеш отново да четеш приказки.“

Клайв Стейпълс Луис

Както от време на време обичаме да препрочитаме детски книжки, така понякога ни доставя неистово удоволствие да поглеждаме с ъгълчето на окото си и към тийн сериалите. Затова и направихме списък със съвременни тийн сериали, от които всъщност можем да научим нещо смислено, без да ни се налага да закриваме лицето си с върховете на пръстите. Като тук не говорим за култовия "Еуфория", който си е отделна категория сам по себе си...

Sex Education

Това е сериалът, чийто трети сезон очакваме през втората половина на 2021 година. Британската комедия се откроява на пъстрия фон на предложенията на Netflix, от които често се премрежват очите. Кукичката, която хвърли в първи сезон, се оказа трудно да бъде заобиколена. Сериалът разказва историята на Отис (Ейса Бътърфийлд), син на секс терапевта Джийн (Джилиан Андерсън), който взима решението да създаде клиника за секс терапия в гимназията, заедно с Мейв (Ема Маки).

Героите направиха рекапитулация на своите преживявания с цел терапия и едновременно се разровиха и в нашите. За да ни накарат да се смеем с глас. Това не е поредната тийн комедия, която запраща най-лесните топки в аут с неизчерпаеми запаси от лековати теми, а умело съчетание от чувствителност и чувство за хумор. Дори и да нямаме навика да се вслушваме в съвети, сериалът Sex Education ще запълни онези неловки моменти от живота на всеки с нужната доза въображение и смях.

За този сериал е необходимо да захвърлите задръжките си и да се оставите на свежия полъх на бирената бутилка, пълна с тийн спомените ви.

Има още...


The End of the F***ing World

Сериал, който можем да изгледаме на един дъх. Както и да слушаме саундтрака му дълго след това. Черната комедия The End of the F***ing World официално излиза колебливо на екран през 2017, но постепенно се превръща в хит. Въпреки че минава почти незабелязано, когато се появява за първи път по телевизията, успява да привлече международна публика година по-късно в Netflix. Историята разказва за двама тийнеджъри – Джеймс и Алиса, които твърде често се чувстват "не на място" и не са съгласни с обещанието, което околните им дават: "че всичко ще бъде наред". Затова решават да тръгнат на пътешествие и да създадат свой алтернативен свят. Целта е да започнат да изживяват, вместо да анализират. Епизодите са компактни, стилът е висок, а индивидуалността на сериала привлича със своята яркост, като същевременно отдава необходимата почит на комикса на Чарлз Форсман. Най-съществен обаче си остава фактът, че в тази черна комедия любовта все пак си намира начин да накара главните герои да живеят живот, близък до пълнотата на Божественото.

Сериалът ни кара да се чудим защо на някои режисьори са им необходими изобилие от часове за представянето на една идея, когато тези 20-минутни епизоди успяват да накарат слънцето да нахлуе в кръвта ни. Това не е сериал, който дълго гледа в обувките си и се мотае. Тук огромни, предизвикващи задъхване поврати в сюжета се случват бързо и без фанфари, а после всичко просто продължава напред. Защото животът най-често е по-умен и по-жив от плана, който сме създали в лявото си полукълбо.

И още...


"Нормални хора"

Сериалът е базиран на романа „Нормални хора“ от 2018 г. от ирландската авторка Сали Руни далеч надхвърля възрастта на тийн аудиторията, заради задълбочената си гледна точка.  Тази история за съзряването ще ни убеди, че всъщност има какво да научим от новото поколение. Накрая вариантите са два – иска ни се да разполагаме със запас от още два-три епизода или чувстваме облекчение, че не се налага отново да преживяваме красивата чупливост на всичко, което ни се случва за първи път. Сериалът освежава историята за тези, които вече са чели книгата, и същевременно ангажира онези, които предстои да се запознаят тепърва с героите. "Нормални хора" разказва за двама тийнейджъри, които впечатляват със своята интелигентност, емоционална зрялост и чувствителност. Приближава ни до всички неловки моменти, вълнения, падения и възходи от четирите години заедно (макар понякога да са разделени) на Мариан и Конъл толкова отблизо, че е невъзможно да останем безразлични. А с това идва и съмнението дали сме достатъчно пораснали, за да умеем да съхраняваме грижливо спомените си от миналото в света на сенките, в който се стъпва тихо и почтително.

 

Филмите и сериалите, които няма да пропуснем този месец