Изкуство

5 емблематични роли на Том Круз

Изкуство

5 емблематични роли на Том Круз

Снимка: Gracie Films

На днешната дата преди 58 години се ражда Томас Круз Мейпотър, когото познаваме като Том Круз. Той е един от най-известните и скъпоплатени актьори в киноиндустрията. През 2005 списание Forbes го обявява за най-влиятелната фигура в шоубизнеса.

Том е роден е в Сиракюз, Ню Йорк, през 1962 г. Има три сестри и семейство му често сменя местонахождението си, като в детските си години сменя над 10 училища в САЩ и Канада. Като тийнейджър постъпва в семинария с идеята да стане свещеник, но по-късно решава да преследва актьорската си мечта. След гимназията се мести в Ню Йорк, където прави първите стъпки в кариерата си с второстепенни роли. През 1986 г. обаче му е поверена главната роля в лентата "Топ Гън", която му носи световна слава. С ролите си през 90-те години Том поставя рекорд – става първият актьор в света, участвал последователно в пет филма с приходи над 100 милиона долара. Вижте 5 негови превъплъщения, които го нареждат сред най-ярките кинозвезди:

„Рейнман” (1988) 

Актьорът играе Чарли Бабит – егоцентричен и подмолен търговец на скъпи автомобили, който разбира, че има брат аутист на име Реймънд. В ролята е Дъстин Хофман, който прекарва месеци в компанията на аутисти, за да ги опознае. Филмът е вдъхновен от реална личност – Ким Пийк, аутист с гениални способности. „Рейнман“ е големият победител на 61-та церемония на Оскарите, където е номиниран в 8 категории, печелейки 4 награди. Филмът е най-гледаният за 1988 г.

И още ... 


„Интервю с вампир”

Филмът събира звезден състав – Том Круз, Брад Пит, Антонио Бандерас и Кирстен Дънст. Вдъхновен е от едноименния роман на Ан Райс, в който вампирът Луи (Брад Пит) разказва за 200-годишния си живот си преди и след смъртта. Той е превърнат насила във вампир от Лестат (Том Круз), но не приема неговия начин на живот. Зловещата фентъзи лента представя поредица от вълнуващи обрати, които отъпкват пътеката за всички последвали вампирски филми и сериали – от „Здрач“ до „Дневниците на вампира“.  


„Джери Магуайър” (1996) 

Круз е в ролята на безскрупулен спортен агент, който внезапно губи и работата, и приятелката си. Сривът в личен и професионален план го кара да преосмисли живота си, а докато го прави, си партнира с Рене Зелуегър и Куба Гудинг младши. "Джери Магуайър” е номиниран за пет награди "Оскар", включително за най-добър филм и най-добър актьор. Круз не печели, но взима "Златен глобус". 

И още ... 


„Специален доклад“ (2002)

Сюжетът се развива през 2054 г., когато убийствата са сведени до нулата. Полицията има технология, с която предвижда бъдещето и наказва убийците още преди да са посегнали на жертвите си. В Министерството на правосъдието работи и героят на Том Круз, който вярва в достоверността на предсказванията, докато не се превръща в заподозрян за потенциално престъпление. Разказът е частично вдъхновен от творбата на Филип К. Дик „Специален доклад“, а режисьор на филма е Стивън Спилбърг.

И още ... 


„На ръба на утрешния ден“ (2014)

Научнофантастичният филм е заснет по романа „Трябва просто да убиваш“ на японския писател Хироши Сакуразака. Главният герой преживява един и същи ден отново и отново и е въвлечен във война с непобедима извънземна сила. Том Круз е в ролята на майор Уилям Кейдж, военен пиар, който никога не е бил във военна битка, но е принуден да намери начин да оцелее. Круз си партнира с Емили Блънт, но за съжаление, филмът излиза в годината на „Дивергенти“ и „Игрите на глада“, заради които не успява да спечели филмови награди. Въпреки това продукцията е задължителна за любителите на фантастиката. 

 

Вижте първия трейлър на продължението на „ТОП ГЪН“!