Изкуство

5 филма, които са вдъхновени от изобразителното изкуство

Всеки добър режисьор е малко или много художник, следователно, не би трябвало да се изненадваме колко много ленти са вдъхновени от произведения на изобразителното изкуство, нали? 

5 филма, които са вдъхновени от изобразителното изкуство

"Автопортрет", Винсент ван Гог (18887-1888), wikicommons

Все по-често виждаме как артисти съчетават няколко изкуство в едно: изложби с музикални елементи, анимационни филми, реализирани по поетични текстове, инсталации, в които фигурират театрални похвати.

Това явление обаче не е от днес и се наблюдавата в киното от десетилетия. Всеки добър режисьор е малко или много художник, отговорен за създаването на впечатляващи кадри, които да държат зрителския интерес до края на филма. Следователно, не би трябвало да се изненадваме колко много ленти са вдъхновени от произведения на изобразителното изкуство, нали? 

Днес сме направили селекция на 7 филма, които са вдъхновени от изобразителното изкуство: 

Loving Vincent

Над 62 000 маслени рисунки оживяват на екрана историята за живота и смъртта на Винсент ван Гог в първия в историята на киното пълнометражен филм, осъществен чрез анимиране на картини.

Звучи налудничаво: вдъхновени от писмо, написано от Ван Гог в седмицата преди смъртта му, в което той отбелязва, че "не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си", отличеният с Оскар аниматор Хю Уелчман (продуцент на късометражния филм "Петя и Вълкът") и полската художника Дорота Кобела, решават да създадат филм, правейки точно това. Ангажират армия от художници от цяла Европа (включително и българката Елизабет Христова), всеки от които бива обучен в стила на холандския гений, и разказват неговата история както той би го сторил чрез картините си.

Всеки отделен кадър от готовата анимация е картина, рисувана с маслени бои (12 в секунда!). Детективският сюжет а ла film noir е извлечен от многото писма на художника, а озвучаващите актьори са избрани според приликата си с персонажите от картините на Ван Гог.


Frida

Годината е 1925-а. Една зловеща катастрофа оставя Фрида с потрошено тяло и я лишава от възможността да има деца. След месеци на терапия и болезнено възстановяване, по време на което тя излива чувствата си върху платното, Фрида се изправя на крака и посещава вече признатия художник Диего Ривера за професионално мнение. Диего е запленен както от творбите й, така и от нейната стремителност и магнетизъм. Тази среща се оказва повратна точка в съдбата на двамата.

Филмът проследява крайъгълни събития в живота на Фрида и излага на показ непокорния й нрав, сеизмичната й сексуалност, настоятелните й опити да има деца; щрихова развитието й като художник; стъпва на пръсти около ранната й смърт, когато е едва на 47 години. Продуцентката на филма Нанси Хардин години наред е обикаляла студиата със сценарий в ръка, но никой не е искал да рискува с филм за „не толкова известна и политически неблагонадеждна” мексиканска художничка.

Но в началото на 90-те години Фрида Кало се превръща в мания за сексуалните малцинства, феминистките и артистичните среди. През това време Салма Хайек, която през 1983 г. е на 17, набира опит като актриса, превръща се в гореща почитателка на Фрида и без никакви колебания подписва договор. След премиерата на филма във Венеция актрисата е във фокуса на медийното внимание. Когато я питат защо този филм е бил реализиран толкова трудно, тя отговаря: „Това е историята на двама латиноамериканци, представители на мексиканската бохема.

Той е женкар, освен това e дебеланко. Тя е без крак, освен това е бисексуална. Отгоре на всичко и двамата са комунисти. Кой американски продуцент би се решил да направи такъв филм?” В крайна сметка упорството е компенсирано и екипът печели. Печели и митът Фрида – не жена, а въплъщение на волния, непримирим дух, на изкуството, което побеждава смъртта.


Goya's Ghosts

Πocлeдният филм нa чeшĸия peжиcьop и cцeнapиcт Mилoш Фopмaн e пoĸъpтитeлнa фиĸтивнa иcтopия, вмecтeнa в нaй-мpaчния aвтeнтичeн oтpязъĸ oт иcпaнcĸaтa иcтopия, ĸoгaтo гocпoдcтвa Cвeтaтa инĸвизиция. Bъв вpeмe нa пoлитичecĸa нecтaбилнocт и peвoлюции живoпиceцът Фpaнcиcĸo дe Гoя, ĸpaлcĸи xyдoжниĸ в двopa нa Kapлoc ІV, зaпeчaтвa в cĸици и ĸapтини жecтoĸитe изтeзaния нaд чoвeшĸoтo тялo и дyx. 

Бaзиpaн нa биoгpaфиятa нa иcпaнcĸия xyдoжниĸ в пepиoдa 1792-1814 г., филмът „Πpизpaцитe нa Гoя” (Gоуа’ѕ Ghоѕt, 2006) e пo cцeнapий нa вeлиĸoлeпния жypнaлиcт и eceиcт Жaн-Kлoд Kapиep и нa Mилoш Фopмaн. Дpaмaтa пpocлeдявa eпизoд oт живoтa нa живoпиceцa, ĸoгaтo Гoя e в paзцвeтa нa твopчecĸитe cи cили, въпpeĸи чe гyби нaпълнo cлyxa cи. Kapтинитe мy oт тoвa вpeмe вĸлючвaт пopтpeти нa ceмeйcтвoтo нa ĸpaл Kapлoc, ĸaĸтo и cцeни oт cтълĸнoвeния, ĸoгaтo нaпoлeoнoвитe вoйcĸи нaxлyвaт в Иcпaния.

1792. Kaтaĸлизмитe oт Фpeнcĸaтa peвoлюция ocтpo ce oтpaзявaт нa иcпaнцитe. Πo тoвa вpeмe Гoя pиcyвa пopтpeти ĸaтo глaвeн ĸpaлcĸи xyдoжниĸ, нo pиcyвa и гpoтecĸи нa изтeзaния, ĸoитo oбeзпoĸoявaт Cвeтaтa инĸвизиция. B тяx тя cъзиpa злoтo, ĸoeтo caмa въплъщaвa. Cъcтaвлявaнa oт aлчни и peвнocтни фaнaтици, тя cлyxти и дeбнe дa yлoви пpoтивници нa xpиcтиянcĸитe дoгми, зa дa зaтвъpждaвa чpeз изтeзaния влacттa cи ĸaтo изпълнитeл нa бoжecтвeнaтa вoля. 


The Mill and the Cross

Полският режисьор Лех Мажевски създава своя филм въз основа на образите на фламандския художник Петер Брьогел от картината му „Носенето на кръста”. Филмът е изключително добре приет както в Полша, така и от филмовите общности по света, като печели отличие от критиците на Сан Франциско и е сред номинираните за най-добър филм от критиката в Аржентина.

Сред изключително космополитния актьорски състав откриваме британците Шарлот Рамплинг и Майкъл Йорк, холандецът Рутгер Хауър, както и полския ветеран Лусиян Черни.


Girl with a Pearl Earring

Делфт, Холандия, 1665. След като баща й ослепява, 17-годишната Грит трябва да работи, за да издържа семейството си. Тя става слугиня в къщата на Йоханес Вермеeр и постепенно привлича вниманието на художника. Въпреки различията в образованието и социалното положение, Вермеeр разпознава усета на Грит за цвят и светлина и бавно я потапя в мистериозния свят на картините си. Вермеeр е перфекционист, често му отнема месеци за да завърши картина.

Проницателната му тъща не успява да поддържа разточителния начин на живот на семейството от неговия оскъден доход. Виждайки, че Грит вдъхновява Вермеер, тя взима опасното решение да остави тайната им връзка да се развие. Потопена в хаотично католическо домакинство, Грит е под постоянно напрежение да бъде разобличена. 12 годишната дъщеря Корнелия, палаво момиче, което вижда повече отколкото трябва, подозира Грит и е решена да създава проблеми.

Сама и беззащитна, девойката привлича вниманието на Питър, млад месар, както и на патронът на Вермеер, богатия и похотлив Мастер ван Руйвен. Грит попада все по-силно под обаянието на Вермеeр, но не е сигурна за неговите чувства към нея. Лукавият ван Руйвен усеща интимността между майстор и слугиня и с охота осигурява средства на Вермер за да нарисува портрет на Грит. Резултатът ще бъде една от най-великите картини, рисувани някога, но на каква цена?

 

Най-очакваните филми за тази есен