Изкуство

5 филма, които трябва да гледате преди Оскарите

Нещо за гледане

5 филма, които трябва да гледате преди Оскарите

„Процесът срещу Чикаго 7“

Снимка: Niko Tavernise/ Netflix

Само след ден е дългоочакваната церемония по раздаването на наградите „Оскар“, която беше изместена през април заради пандемията, но за разлика от другите филмови церемонии, тази няма да бъде виртуална. Очаква се Оскарите да се проведат на няколко сцени в Ел Ей, като ще има и специални „хъбове“ в Европа за онези номинирани, които заради ограничения не могат да пътуват до Щатите. Организаторите решиха, че няма да правят включвания през Zoom, а докато очакваме с нетърпение кои ще бъдат отличниците тази година и стискаме силно палци на Мария Бакалова, която е номинирана за най-добра поддържаща женска роля, ви предлагаме няколко номинирани филма, които си заслужава да гледате.

„Процесът срещу Чикаго 7“

Филмът разказва за реални събития, случили се през 1968 година в Чикаго, когато демонстрация прекъсва конгреса на демократическата партия. Протестът прераства в сблъсъци с полицията, срещу която демонстрантите започват да хвърлят камъни, а органите на реда са принудени да използват сълзотворен газ. Арън Соркин не е номиниран за режисьор, но лентата е в надпреварата за най-добър филм, а Саша Барън Коен ще се бори за поддържаща мъжка роля за изключителното си присъствие в проекта.

Има още...


„Бащата“

Мъж на достолепна възраст отказва всякаква помощ от страна на дъщеря си. Опитвайки се да осмисли променящите се обстоятелства, той започва да се съмнява в близките си, в собствения си ум и дори в структурата на своята реалност. Жива легенда на световното кино, Антъни Хопкинс създава поредна невероятна роля (за която вече получи награда БАФТА) в тази затрогваща история, която ни подтиква да се взрем в крехкостта на съществуването, в горчиво-смешната игра, наречена „човешки живот“. Труден за гледане е този филм на Флориан Зелер, но си заслужава гледането.

Има още...


„Земя на номади“

Земя на номади проследява историята на 60 и няколко годишна жена на име Фърн (Франсис Макдорманд), която губи всичко след икономическия колапс на компанията, която е в основата на малък град в Невада, където живее и работи. В резултат на това Фърн се отправя на път със своя кемпер и обикаля Америка като съвременен номад, изследвайки живота извън конвенционалното общество… Поредна изумителна роля за Франсис Макдорманд, която има голяма вероятност да спечели „Оскар“ за нея, а това се отнася и за режисьорката Клои Джао, която също вече си спечели няколко големи отличия.

И още...


„Манк“

Биографичната драма разказва за Херман Манкевич и проследява работата му по легендарния филм „Гражданинът Кейн“, което преминава през личната история на сценариста. Гари Олдман отново е перфектен – този път като Манк. Режисьор е Дейвид Финчър, а в главните роли са и Аманда Сейфрид, Том Бърк и Лили Колинс. Филмът е едно пътуване към стария Холивуд с всичките му черни и бели цветове и емоции.

И още...


„Момиче с потенциал“

Кери Мълиган влиза в ролята на Кейси, млада жена с обещаващо бъдеще, чийто живот излиза от релси след мистериозно събитие. Нищо в живота й не е такова, каквото изглежда. Тя е хитра и съобразителна и през нощта се преобразява в ангел на отмъщението. Кейси обикаля нощните клубове, преструвайки се на абсолютно пияна и неадекватна мацка. Когато някои мъже решават да се възползват от това и я замъкват вкъщи, тя изведнъж показва истинското си лице. Една неочаквана среща може би ще даде шанс на младата жена да поправи една фатална грешка в миналото ѝ.

 

10 филма, режисирани от жени, които всеки трябва да гледа