Изкуство

5 филма на Алмодовар, които трябва да сте гледали поне веднъж в живота си

Днес той става на 73

5 филма на Алмодовар, които трябва да сте гледали поне веднъж в живота си

Sony Pictures Classics
 

Днес "лошото момче" на испанското кино – Педро Алмодовар, става на 73. Когато пишем за режисьори от ранга на Алмодовар, няма как да определяме филмите им като добри, по-добри, най-добри или не толкова добри.

Защото всички те са шедьоври. Или поне всички, на които аз съм попадала до този момент. Затова предлагам една малка класация с уговорката, че "топ 5" в този случай е само една рамка. 

 

"Всичко за майка ми" (Todo sobre mi madre) – 1999 г. 

Младият Естебан (Елой Азорин) мечтае за две неща – да стане известен писател и да разкрие идентичността на баща си, умело потулена от майка му Мануела (Сеслия Рот). Филмът проследява едни заплетени семейни отношения чрез любимата за режисьора мелодрама, като съвременната жена е представена в ярки тонове, като отражение на проявленията ѝ в лентата. Живи и запомнящи се, благодарение на изключителни актриси като Мариса Паредес, Пенелопе Крус, Кандела Пеня и Сесилия Рот, разбира се. Филмът е носител на "Оскар" за чуждоезичен филм, на награда за режисура от кинофестивала в Кан, както и за най-добър филм, режисьор и актриса от Европейската филмова академия, има и още десетки престижни отличия от международни форуми. 

И още ... 


"Говори с нея" (Hable con ella) – 2002 г. 

Това е първият филм на Алмодовар, в който една трогателна любовна история се разказва от началото до края, за да въвлече покрай себе си още една любовна история. За да ни запознае с двама влюбени мъже. Две жени на ръба на живота. Една голяма любов.

Може би това е филмът на Алмодовар, който като разказ е най-семпъл, но като внушение успява да превърне една простичка драма около всепоглъщащата любов на един мъж в един от шедьоврите на европейското кино. А до тази любов застава и още една – осъществена, но не по-малко обречена. Съдбите на двамата мъже се оказват съдбоносно преплетени до степен, че единият може би ще успее да изживее пропуснатото щастие на другия. Едновременно смешна и тъжна, тази сладко-горчива и много откровена приказка ни кара да се чувстваме безпомощни пред крехкостта на човешките чувства. И заслужено получава "Оскар" за най-добър оригинален сценарий. 

Има още ... 


"Лошо възпитание" (La mala educación) – 2004 г. 

Един по-различен филм на Алмодовар, който премества фокуса си от царството на жените върху мъжете. Двама бивши съученици се срещат, цели 20 години след като са напуснали Католическото училище, за да си дадат сметка колко много детството е повлияло на житейските им решения. Филмът е вдъхновен от живота на режисьора и разказва за похватите на "възпитанието". Единият от съучениците е филмов режисьор в търсене на нов проект, а другият, жертва на брутален сексуален тормоз като невръстно дете, пораства като объркан, но талантлив травестит. В лентата реалност и фикция се преплитат, за да може до нас да достигне една тъжна и много трогателна история. 

И още .. 


"Кожата, в която живея" (La piel que habito) – 2011 г.

Лентата е по романа на "Тарантула" от Тиери Жонке, като разказва разтърсващата история за отмъщението на пластичен хирург, който търси мъжа, изнасилил дъщеря му. Хирургът (в ролята по невероятен начин се превъплъщава Антонио Бандерас) е жесток, самонадеян, опиянен от болката и гнева. Абсолютно контрастиращ с невинната жертва – нежен модел, преизпълнен с мечти, създаден от ръцете и таланта на жестокия хирург (Елена Аная). Филм за болката, илюзията, жестокостта и несправедливостта. Силен, стряскащ, крещящ. 

И... "Свалка в облаците" ( Los amantes pasajeros) – 2013 г. 

Една доста пъстра група пътници се намира на борда на самолет, който пътува за Мексико Сити. Изглежда, че поредният скучен полет ще се превърне в най-незабравимия. И макар че лентата не е посрещната еднозначно от критиците, като дори някои споделят, че тя е прекалено гей, аз лично намирам за забавни героите, които решават да се фокусират върху плътските страсти и удоволствието да грабят от живота с пълни шепи, въпреки че са поставени в животозастрашаваща ситуация (или именно защото са поставени в такава). 

 

Топ 5 от най-добрите филми на Уди Алън