Изкуство

5  филма за Мерилин Монро, които трябва да гледате

Сред най-известните знаменитости на планетата, Мерилин Монро продължава да пленява въображението на публиката.

5  филма за Мерилин Монро, които трябва да гледате

За да накара устните си да изглеждат по-плътни, Мерилин Монро е нанасяла 5 различни нюанса червило.

снимка: mfrissen/ Flickr

Сред най-известните знаменитости на планетата, Мерилин Монро продължава да пленява въображението на публиката от поколения и да е икона на женствеността. Монро стана еднакво известна и с ролите си на големия екран и с личния си живот.

Вдъхновение за много видни артисти, включително Анди Уорхол, Монро се превърна и в основна фигура в съвременната поп култура. Нейната преждевременна смърт на 36 години само събуди любопитството на феновете и подхрани мита за Мерилин Монро.

Вижте и списък с 5 филма, описващи живота на Мерилин, които трябва да гледате преди  противоречивия „Блондинка”.

Norma Jean & Marilyn (1996)

 

Проследява живота на Мерилин от ранните й дни, когато е известна като Норма Джийн, до успеха й в Холивуд. Биографичният телевизионен филм дава на феновете възможност да надникнат в нейния ум и личните и проблеми. В нестандартен опит да изобразят ярко контрастиращите аспекти от живота на Монро, актрисите Ашли Джъд и Мира Сорвино изиграха Норма Джийн и нейното алтер его Монро. И двете актриси получиха номинации за Златен глобус и Еми за ролите си.

Има още...


Love, Marilyn (2012)

Две кутии с писания на Мерилин Монро, включително дневници и стихове, бяха открити петдесет години след смъртта й в дома на нейния треньор по актьорско майсторство Лий Страсбърг.

Въпреки че е казано много за Мерилин, документалният филм дава на зрителите рядък разказ от първа ръка за нейния очарователен ум чрез драматични четения от актьори, автори, филмови критици и журналисти.

Дългите писма и ръкописни бележки разкриват нейната многоизмерна личност отвъд сребърния екран или таблоидите. Комбинирайки архивни кадри, както и редица интервюта със забележителни актьори като Глен Клоуз и Виола Дейвис, документалният филм разкрива много за незабравимата блондинка.

И още...


Marilyn Monroe Declassified (2016)

Документалният филм преразглежда нейната история чрез оригинални интервюта и голямо разнообразие от архивни кадри.

Особен интерес предизвикват  разсекретените документи на ЦРУ и ФБР, свързани с преждевременната й кончина, които са били в центъра на много дебати, както и на конспиративни теории от десетилетия.

Включвайки новинарски кадри, ключови архивни интервюта и исторически свидетелства (включително изслушвания за престъпления в Сената), документалният филм се опитва да представи на феновете на Монро част от скритата история.

Има още...


Marilyn Monroe: Auction of a Lifetime (2017)

Документалният филм включва търг на личните притежания на Мерилин, проведен след нейната смърт. Почитателите на Монро могат да видят някои от най-популярните й рокли, включително роклята с мъниста, носена от нея на рождения ден на президента Джон Кенеди

И още...


My Week with Marilyn (2011)

Въпреки че не е документален филм, My Week with Marilyn е най-високо оцененият биографичен филм за холивудската звезда.

Базиран на две книги на режисьора и писател Колин Кларк, филмът отвежда зрителите на снимачната площадка на „Принцът и шоугърл“ (1957). Снимайки в Лондон, Мерилин е ескортирана от Кларк след завръщането на съпруга и Артър Милър в Съединените щати.

За безупречната си игра Мишел Уилямс получи номинация за най-добра актриса на наградите "Оскар".