Изкуство

5 филмови зайчета, които ще направят семейния Великден по-забавен

Празнични филми за малки и големи

5 филмови зайчета, които ще направят семейния Великден по-забавен

Снимка: ABC

Въпреки че малките пухкави зайчета са характерни повече за католическата култура, в последните години те станаха популярен великденски символ и в православния свят. Но как точно се вписва дългоухото животно в арсенала от шарени яйца и пухкави пиленца?

Всъщност любовта към пухчовците тръгва от обичаите на англосаксонските народи, които през пролетта организирали ритуален лов на зайци, за да могат животните да се принесат в жертва на богинята на плодородието и възраждащия се живот Естре (от името й произлиза и английското название на Великден – Еaster). Легендата разказва, че Естре искала да впечатли група деца и превърнала една голяма пъстра птица в заек. Но тъй като той все още бил птица по душа, продължавал да прави гнезда и да ги пълни с яйца, които богинята подарявала на децата.

С течение на времето този обичай е станал и неизменна част от християнската култура, за са се превърне във важна част от католическия Великден. Днес великденският заек носи кошница, пълна с шарени яйца и сладкиши за децата в нощта преди Възкресение. Той я скрива някъде, а малчовците трябва да я намерят в празничната утрин.

Пухкавите зайчета се превръщат в символ на празника, но се оказва, че те освен част от празника на Възкресение, са и обичани "актьори" в семейните филми. 

Великденският заек – "Чудната петорка"

Най-известният заек в историята е представен на големия екран няколко пъти, но този, който се откроява над всички безспорно е Великденският заек от "Чудната петорка" – голям, смел и невъзмутим. Може да го подразни само вечното натякване на Север как Коледа е по-важна от Великден. Озвучен от Хю Джакман, на български той говори с гласа на актьора от Народния театър Христо Чешмеджиев. 

И още ... 


Бъгс Бъни – в поредиците "Весели мелодии" и "Шантави рисунки"

Вече почти сто години Бъгс Бъни е не само най-известният заек на големия екран, но безспорно и един от най-емблематичните анимационни герои на всички времена. С дяволитата си физиономия и разпознаваемия бруклински акцент, той притежава дарбата да си прави шеги и да хрупка моркови, както подобава на истински заек в над 170 камео участия. 

И още ... 


Офицер Джуди Хопс – "Зоотрополис"

Джуди – сивото зайче с пурпурни очи, най-новото зайче на Disney и един от малкото женски образи, изобразявани на екрана. Мечтаейки да стане полицай още от детството, амбициозната Хопс преследва своята страст да стане част от участъка във "Зоотрополис" и е твърдо решена да се докаже като първия заек, който е постигнал това.

И още ... 


Белият заек – "Алиса в Страната на чудесата"

Литературното съкровище на Луис Карол от 1865 г. "Алиса в Страната на чудесата" е с огромно влияние в попкултурата, като вдъхновява различни телевизионни и филмови адаптации, включително анимационната класика на Disney. Но най-пищна и зрелищна безспорно е игралната версия на Тим Бъртън. Белият заек, облечен в елегантни дрехи, с очила и джобен часовник, е едно истинско бижу сред всички фикционални зайци на екрана.

И още ... 


Зайчето Питър "Зайчето Питър"

Разбира се, никой списък не би бил пълен без любимото зайче Питър от едноименната поредица детски книжки на Биатрикс Потър. С неговата страст към приключения и репички, Зайчето Питър се появява в над 15 детски истории. Орлин Павлов великолепно пресъздава на български език необуздания дух и игрив чар на зайчето Питър. За съжаление, премиерата на филмовото продължение на историята на чаровното дългоухо беше отложена заради коронавируса.

 

5 фантастични сериала по HBO GO, с които да избягаме