Изкуство

5 изложби, които да посетим през юли

Ако допреди пандемията лятото беше слаб сезон за изложби, то тази година нещата определено са различни

Ако допреди пандемията лятото беше слаб сезон за изложби (за сметка на пролетта), то тази година нещата определено са различни заради културната пауза покрай карантината. Опасявахме се, че тя може да сложи край на културния живот такъв, какъвто го познаваме, но за щастие извънредното положение се оказа провокация за нашите артисти.

Днес ви представяме 5 изложби, които бихме посетили този месец.

Memento mori

Memento mori е откриващата изложба на фестивал Фотофабрика. В нея 18 български автори ни разказват за живота в извънредното положение със светлина и образи. В изложбата ще се включи и Ървин Олаф, холандски фотограф, когото познаваме от кориците на Vanity Fair и CatWalk.

Можете да я разгледате от 1 юли до 15 август, в Национална галерия  Двореца.


"Виж! Изолацията"

По време на извънредното положение, списание Виж! събра български артисти, писатели, фотографи и илюстратори, които ни показват изолацията, всеки през своята призма, а в края на април издаде и специален изолационен онлайн брой. Сега изданието се превръща в книгата"Когато навън е навътре".  

Творбите на участниците ще можем да видим в изложба в галерия "Кредо Бонум" от 1 до 31 юли. 


"Портрет – живопис и скулптура"

Портретът е може би най-обичаният жанр в изкуството, защото никога не губим интерес към лицето и неговите изражения. Изложбата включва широк спектър от автори и изразни средства, които изразяват човешкото. Представени са над 100 картини и 70 скулптури, така че си отделете един следобед за нея.

Изложбата можете да посетите до 30 юли в Съюза на българските художници


Изложба живопис на Василка Монева

Една изложба с лятно настроение. Сюжетите в живописта на Василка Монева включват градски пейзажи, интериори, натюрморти и морето. В настоящата изложба тя представя вариации на творбите на художници, от които черпи вдъхновение – Мане, Сьора, Веласкес и Рубльов.

Изложбата можете да посетите до 24 юли в галерия “Стубел”.


"Игра с нищото"

Изложбата представлява мултидисциплинарен проект на артистите Бояна Петкова и Михаил Михайлов, създаден специално за пространството на галерия “Структура”. Съдържа различни обекти – рисунки, видео, книга и други, като творбите на двамата артисти са в интеракция помежду си и с пространството на галерията.

Откриването е на 8 юли, а ще можете да я разгледате до 1 август в галерия “Структура”.

 

Гледаме опера в полите на Витоша!