Изкуство

5 красиви филма за любов във времена на бедствия

По време на епидемии ,войни и катаклизми любовта не спи

5 красиви филма за любов във времена на бедствия

Снимка: New Line Cinema

Има филми, които винаги остават в сърцата ни. Филми, които разказват за любовта, страстта, страданието, вярата и изкуплението. Филми, които са ни докоснали през годините. Именно защото са разказали за най-искрените човешки емоции по време на наистина тежки събития – войни, катастрофални природни бедствия, епидемии на холера и тиф. И въпреки че светът навън понякога е на път да се срине, винаги има едни двама души, които обгръщат собствения си крехък свят. И с много сили борят трудностите, за да (не) оцелеят. В името на любовта, в името на доброто. 

"Любов по време на холера"

Тази невероятна любовна история е вдъхновена от едноименното произведение на големия писател Габриел Гарсия Маркес, като разказва за поета и телеграфен чиновник Флорентино Ариза (Хавиер Бардем), който се влюбва от пръв поглед в красивата Фермина Даза (Джована Медзоджорно). Въпреки че искрицата на любовта пламва между двамата, Фермина се омъжва за аристократа д-р Урбино (Бенджамин Брат), който следва медицина в Картахена и се бори срещу епидемия от холера, която мистериозно се разпростира из града. Младата жена е изпратена в Париж и след години, когато се завръща в отново в Картахена, сърцето на Флорентино отново се събужда за любов.

И още ... 


"Капитан Корели"

През 1941 г. на гръцкия остров Кефалония всичко е слънчево и спокойно, а Втората световна война все още е само вестникарска новина. Местната красавица Пелагия (Пенелопе Крус) е сгодена за наивния рибар Мандрас, който отива да се бие на албанския фронт. Междувременно италианците окупират острова и Пелагия е привлечена от очарователен противников войник – капитан Антонио Корели (Никълъс Кейдж), който е настанен в техния дом. Любовта им изглежда обречена, когато гръцките партизани, сред които е и Мандрас, застават начело на съпротивата срещу фашистите.

И още ... 


"Английският пациент"

Това е трогателната история за една обречена и трагична любов – отново на фона на Втората световна война. В полева болница в Италия медицинската сестра Хана (Жулиет Бинош) се грижи за обгорял до неузнаваемост пилот (Рейф Файнс). Той е с тежка амнезия, като единственото, което може да се предположи за произхода му е, че е англичанин.  При евакуация на лазарета сестра Хана предлага да остане с "английския пациент" в руините на изоставен манастир, убедена, че той няма да издържи пътуването. И тя бавно започва да сглобява пъзела на неговия живот. 

И още ... 


"Осъдени души" 

"Осъдени души" е филм по едноименния роман на Димитър Димов, по сценарий и режисура на Въло Радев. Филм за прераждащата любов на разглезената Фани Хорн, която отива на края на света – в болничния лагер в Пеня Ронда, където епидемията от тиф я изправя очи в очи със смъртта. До Фани е французинът Жак Мюрие, завършил медицина в Париж, който заради любовта си се посвещава на болните и умиращите, за да си отиде от този свят, гледайки с влюбени очи онази, която не успява да има. Там е и фанатично предания на католицизма йезуит – Рикардо Ередиа. Испанецът не може да загърби вярата, за да погледне любовта в очите, но тази любов е по-силна от всичко. 

И още ...


"Изкупление"

Тринайсетгодишната бъдеща писателка Брайъни Талис (Сърша Ронан) живее заедно със семейството си в прекрасно викторианско имение. През най-горещия ден от лятото на 1935 г., непоносимата жега и дълго потискани емоции освобождават богатото въображение на момичето. След серия от недоразумения, тя обвинява Роби (Джеймс Макавой) – обожателя на своята сестра Сесилия (Кийра Найтли), в престъпление, което не е извършил. Тази грешка съсипва живота на влюбените, като успява да промени съдбите на тримата завинаги. Дали някога ще дойде мигът на изкупление? 

 

5 разтърсващи филма на Кристофър Нолан