Изкуство

5 наградени филма от София филм фест, които ни впечатлиха

Кои са наградените филми?

5 наградени филма от София филм фест, които ни впечатлиха

Кадър от церемонията по награждаването.
Снимки: София филм фест

Платформа А6 на НДК, изградена специално за безопасното провеждане на културни мероприятия, приюти един от най-значимите филмови фестивали в страната. На 6 юли се състоя 24-тото издание на София филм фест, като бяха връчени награди на 13 филма, избрани сред 111 продукции от цели 48 държави. Журито включваше представители на България, Великобритания, САЩ и Мексико. А ето кои от наградените филми нямаме търпение да видим.

„Сестра“

Голямата награда „София – град на киното“ заслужено бе присъдена на филма „Сестра“. Лентата е съвместна продукция между България и Катар. Режисьор е Светла Цоцоркова. Това е неин втори пълнометражен филм

Действието се развива в малък български град. Едно съвременно семейство се бори за своето оцеляване, а привидно невинните лъжи на малката сестра правят от продукцията интересна поредица от нелепи и понякога комични ситуации. И тук, както в повечето семейства, не липсват противоречия, препятствия и силни емоции. А когато лъжите на главната героиня, съчинени в търсенето на разнообразие, доминират, световете на останалите герои започват да рухват. Дали семейството ще успее да преодолее моментите на несигурност и конфликти дори след като наяве излизат тайни? Отговор дават Моника Найденова и Светлана Янчева, на които са поверени главните роли. Участието на Асен Блатечки пък гарантира пълноценното изграждане на още един образ. Но кой е той?

Има и още...


„Среднощно“

Този шедьовър от Великобритания грабна Специалната награда на журито. Режисьор на филма е Натали Бианкери. В кариерата си тя успява да впечатли зрителите на над 40 международни кинофестивала с късометражния филм „Прекосяването“. Днес „Среднощно“ прави сполучливи опити да повтори успеха на предишната лента, при това на българска земя. 

Филмът е своеобразен разказ за живота на Пийт, мъж, навлязъл в трийсетте си години. Актьорската игра на Космо Джарвис разгръща образа на героя така, че да останем с впечатление за една небрежна и мрачна в своята душевност персона, която осигурява прехраната си с ремонти в местната гимназия. Монотонността на работата и ежедневието отива далеч в миналото по един добре познат начин – чувствата към друг човек се намесват в неочакван момент. Обект на привличане за Пийт е Лори – млада спортистка, също толкова затворена в себе си особа. Момичето е току-що пристигнало в града с майка си, когато го среща. Крехкото им приятелство прераства в една силна и приятна за проследяване връзка. Докато обществото започва да ги отхвърля, считайки ги за аутсайдери. Ще запази ли силата си връзката на двамата герои, или ще падне в жертва на хорските мнения? А какво се крие зад чувствата на Пийт?

Има и още...


„Клео“

Белгийската продукция „Клео“ получи наградата за режисура. Режисьор на лентата е Ева Коолс, която има зад гърба си още четири късометражни филма и няколко музикални клипа.

Филмът разказва историята на едноименната героиня, в чийто образ се е превъплътила Ана Франциска Йегер. 17-годишната Клео е единствената оцеляла в тежка катастрофа, при която загиват родителите ѝ. Тежките депресивни мисли не напускат момичето. Напротив, те се усилват, защото вината за инцидента е отчасти прехвърнена на Клео. След загубата грижи за момичето и по-малкия ѝ брат полага тяхната баба. За непокорния нрав на тийнейджърката обаче не е достатъчно вниманието, което баба ѝ отделя. Затова тя открива много по-големия от нея Лео. Загадъчен, но и привлекателен, той става душевен пристан за момичето. Но тъкмо когато щастието е привидно постигнато, идва и поредният удар от живота. Оказва се, че Лео крие мрачна тайна. 

Има и още...


„Нина“

„Нина“ е кинопроизведението, което бе удостоено с наградата за най-добър български късометражен филм. Режисьор е Христо Симеонов. 

Действието в късометражния филм протича в Пловдив. Както предполага заглавието, Нина е главната героиня. Тя е ловка и прозорлива джебчийка. Вниманието привлича моментът, в който се разбира, че тя е намерила своята нова находка – черен мъжки портфейл. В него със своя остър поглед съзира семейни снимки на притежателя, които разглежда с известна меланхолия и състрадание. Следва още един обир, но този път късметът изневерява на 13-годишната героиня и тя е заловена. Жертвата на обира се казва Яна. Но за всеобщо учудване жената не съобщава за случката в полицията, а отделя от времето си за обяд с джебчийката. Какво ли ще научи Яна за едно непознато 13-годишно момиче?

Има и още...


„Котка в стената“

„Котка в стената“ е заглавието на най-добрия български игрален филм в 24-тото издание на София филм фест. Продукцията бе наградена от жури, съставено от фестивалните селекционери Гайа Фурер, Стефан Лаудин и Ахмед Шауки. Режисьори са Мила Милева и Весела Казакова. Кинокритици отбелязват, че филмът граничи с документалистиката, като тя успешно е съчетана с художествения характер на произведението.

В основата на действието стои темата за социалната приемственост и предразсъдъците в мултикултурното общество. Българите Ирина, нейният брат Владо и малкия ѝ син Жожо живеят в лондонски жилищен блок, който е събирателен образ на абсурда. В това се крие и комичното на филма. За тоалетна е използван асансьорът, а обитателите на кооперацията така и не откриват общ език помежду си. Ето защо крясъците и пререканията са едни от доминиращите звуци в лентата. Кулминацията идва, когато трябва да бъде заплатена непосилно висока такса за общински ремонт. Скандалът е толкова непоносим, че една отегчена котка се „барикадира“ в една от стените. Изваждането ѝ оттам изисква сътрудничество между жителите. По този трогателен начин е интерпретирана темата за всеобщата толерантност, която е доминанта в съвременното общество. А още по-впечатляващо е, че сюжетът е вдъхновен от реални събития.

Ако дотук изброените филми са предизвикали вашия интерес, можете да го направите на официалния сайт на София филм фест. А през есента ще се проведе още едно издание на София филм фест с над 80 международни филма.

 

София Филм Фест със специално лятно издание