Изкуство

5 незабравими роли на Том Ханкс

Днес актьорът става на 67!

5 незабравими роли на Том Ханкс

Том Ханкс в новия филм "Човек на име Ото" по време на представянето му през декември 2022 г. в Лондон

Снимка: Dave J Hogan/Getty Images 

Днес американският актьор и режисьор Том Ханкс навършва 67 години! Той е роден през 1956 г. в Калифорния и е носител на две награди "Оскар" и четири "Златен глобус".  

Ханкс е любимец на критиците и често трогва обществото със своите жестове – купува кафе машина за журналистите в Белия Дом, след като забелязва, че нямат такава. По-късно дори я сменя с по-нов модел! Потребители в социалните мрежи редовно споделят истории с него – как платил сметката на масата до неговата, как отишъл на интервю в американското радио KCRW и забелязал, че килимът в студиото е мръсен, затова оставил чек за нов. По време на снимките на „Ангели и демони“ в Рим пък актьорът забелязал, че в Пантеона има сватба, но булката нямала придружител. Тогава Том прекъснал снимачния процес и я придружил до олтара.

Том Ханкс има десетки роли във филми, телевизионни продукции и театрални постановки. Кариерата му започва от телевизионни поредици като "Щастливи дни" и "Семейни връзки", но актьорът бързо се ориентира към киното. С комедията "Голям" той печели широка популярност, както и първа номинация за "Оскар". Познаваме го като чаровния Дейвид Баснър в „Нищо общо” (1986), Сам Болдуин в „Безсъници в Сиатъл” (1993), болният от СПИН Андрю Бекет във „Филаделфия”(1993), а заради ролята си на капитан Джон Милър в „Спасяването на редник Райън” (1998) получава Награда за особени заслуги към обществото –  най-голямото признание за цивилни от Военноморските сили на САЩ. Ето и още 5 незабравими превъплъщения на актьора.

„Форест Гъмп“ (1994)

Ханкс играе Форест Гъмп – мило момче с умствена изостаналост. Докато расте, всички се отнасят към него с пренебрежение и дори собствените му родители не вярват, че ще стане нещо от него. Но те забравят, че за щастлив живот не е нужен безупречен ум, а голямо и добро сърце. Именно сърцето на Гъмп го отвежда на невероятни приключения, като го среща дори с Краля на рокендрола и с президента. Трогателната история за силата на човешкия дух печели общо 38 награди, от които и 6 награди "Оскар". Една от тях е на Том Ханкс за най-добра мъжка роля.

И още...


„Аполо 13“ (1995)

Филмът е адаптация на книгата Lost Moon за авария на борда на "Аполо 13" – седмият пилотиран космически кораб от програмата "Аполо" на НАСА. Том Ханкс играе капитана на кораба Джеймс Ловел, който е първият астронавт в света, летял в космоса 4 пъти. Той произнася и прочутата фраза: „Хюстън, имаме проблем“. Драмата има 9 номинации за "Оскара", включително и за най-добър филм, но печели 2 – за най-добър монтаж и за най-добър звук.

Вижте още...


„Зеленият път“ (1999)

Това е един от редките случаи, в които филмова адаптация по нищо не отстъпва на книжния оригинал – едноименния роман на Стивън Кинг. Ханкс играе надзирател в затвора „Студената планина“, където през 30-те години на миналия век са затваряни най-ужасяващите престъпници. Един от тях е Джон Кофи (Майкъл Кларк Дънкан), осъден за изнасилването и убийство на две момиченца. Въпреки внушителните си размери и зверските си деяния той се оказва чувствителен – страхува се да спи на тъмно, разплаква се лесно и дори има свръхестествени способности. Филмът има 4 номинации за награда "Оскар", включително за най-добър филм и за най-добър адаптиран сценарий.

Вижте още...


„Мостът на шпионите“ (2015)

Ако условно разделим творчеството на Том Ханкс на ранно и късно, то ролята му в този филм е сред най-добрите от късния период. Шпионският трилър е плод на звезден екип – режисьор е Стивън Спилбърг, а сценарият е на Мат Чарман и братя Коен. Сюжетът се развива по време на Студената война, когато съмнителен гражданин е заловен и обвинен в шпионаж и конспирация срещу САЩ. Том Ханкс се превъплъщава в образа на адвоката Джеймс Б. Донован, нагърбен със задачата да защити на правата на обвиняемия. Спилбърг пречупва историческите събития през личната история на един малък човек, чийто живот изглежда незначителен в сравнение с конфликта между двете световни сили. Героят на Ханкс обаче доказва, че борбата за всеки индивидуален живот е борба за живота като цяло.

Вижте още...


„Вестник на властта“ (2017)

Политическият трилър отново е режисиран от Спилбърг, а главните роли са поверени на Мерил Стрийп и Том Ханкс. Историята разказва за настъпилия медиен и политически скандал, след като през 1971 г. редакторът от Washington Post Бен Брадли (Том Ханкс) и авторката на статията Катарин Греъм (Мерил Стрийп) публикуват секретни документи на Пентагона. Те уличават администрацията на президента Джонсън в незаконна дейност и доказват нерегламентирана военна намеса във Виетнам.  

 

5 емблематични роли на Том Круз