Изкуство

5 обложки на музикални албуми, нарисувани от велики художници

Джеф Кунс изобщо не е единственият световноизвестен художник, рисувал обложки за албуми.

5 обложки на музикални албуми, нарисувани от велики художници

Сигурно сте чували за албума на Лейди Гага, наречен "ArtPop", с обложка, чийто автор е най-великият художник на нашето време (или поне най-богатият, което в модерното изкуство е идентично) - Джеф Кунс. Специално за албума на Лейди Гага той изработи нейна статуя в реален размер.

Джеф Кунс изобщо не е единственият световноизвестен художник, рисувал обложки за албуми. Музиката е вдъхновявала творците открай време, а и всички изкуства днес са така тясно свързани. Ето пет обложки на албуми, които са страхотни и като музика, и като произведения на изкуството.

 

"Love You Live" на Rolling Stones

"Love You Live" е албум на Rolling Stones от 1977 г., чиято обложка е нарисувана от Анди Уорхол. Върху оригиналната рисунка на Уорхол Мик Джагър добавил контури с молив, което не се харесало особено на художника, но именно така албумът останал в историята на музиката, както и в историята на изкуството.


"Sequel to the Prequel" на Babyshambles

Деймиън Хърст е художникът, нарисувал обложката на албума "Sequel to the Prequel" на Babyshambles. Първоначално членовете на групата го помолили да им препоръча някой млад художник, който да им нарисува корица за албума, но Хърст предложил да го направи сам. Снимката, използвана за модел, е на легендарната рок фотографка Пени Смит.


"Graduation" на Кание Уест

Японският художник Такаши Мураками е авторът на обложката на албума "Graduation" на Кание Уест. Мураками е един от най-известните художници в света на модата и музиката, а също и най-успелият японски художник в световен мащаб. Рисунките му са моментално разпознаваеми - ярки, цветни и типично японски.


"Kookoo" на Деби Хари

Швейцарският художник H. R. Giger е автор на тази обложка за дебютния албум на Деби Хари "Kookoo". H. R. Giger е носител на "Оскар" за работата си във филма "Пришълецът", а неговите "биомеханични" същества са клонирани милиони пъти в киното, на обложки на метъл албуми и на татуировки. 


"Think Tank" на Blur

Банкси е безпогрешно разпознаваем, в случая и като автор на обложката на седмия албум на Blur "Think Tank". Макар и да признава, че е нарисувал тази корица за пари - оригиналът е продаден за 75 000 долара, Банкси казва, че много харесва музиката на групата, така че не смята, че е голямо отстъпление от принципите му фактът, че понякога работи, "за да си плаща сметките".