Изкуство

5 от най-добрите роли на Киану Рийвс

Актьорът прави своя дебют с малки роли в телевизионни сериали, но достига до върховете на Холивуд

5 от най-добрите роли на Киану Рийвс

Снимка: Getty Images / John Tidal

Днес Киану Рийвс празнува своя 58-и рожден ден! Актьорът прави своя дебют с малки роли в телевизионни сериали, но достига до върховете на Холивуд. По този повод сме селектирали 5 наши любими роли на "Доброто момче на Холивуд": 

"Дракула" (1992)

През последните години филмите и книгите за вампири са много популярни, но още през 1992 г. големият режисьор Франсис Форд Копола снима в България една от най-добрите адаптации по едноименния роман на Брам Стокър – "Дракула". В екранизацията участват сър Антъни Хопкинс, Гари Олдман, Киану Рийвс, Уинона Райдър и други големи имена, а филмът остава емблематичен за вампирския фентъзи свят. Шедьовърът на Копола печели три награди "Оскар" – за най-добри костюми, за най-добра звукова редакция и за най-добър грим.

Гледайте също...


"Адвокат на дявола" (1997)

Филмът е базиран на едноименния роман от 1990 г. на американския писател Андрю Найдерман. В него младият и обещаващ адвокат Кевин (Киану Рийвс) е нает да работи за огромна нюйоркска фирма, начело на която стои самият дявол, изигран от Ал Пачино. Героят на Киану няма загубено дело и е готов на всичко, за да бъде най-добрият в работата си. В личен план също е щастлив – има дългогодишен брак с Мери Ан (Чарлийз Терон). Когато Кевин се сближава с шефа си обаче, животът му се преобръща и всичките му морални убеждения са поставени под въпрос.

Гледайте също...


"Матрицата" (1999)

Филмът е създаден преди 21 години, но и днес успява да впечатли с оригиналността си. Научнофантастичната лента разказва за живота на Нео, изигран от Рийвс – млад служител в софтуерна компания, който открива, че животът и светът такива, каквито ги познаваме, са плод на изкуствена реалност. Оказва се, че машини ръководят всичко случващо се около него, а ключът за тях е матрицата. Сценаристи са братята Лари и Андрю Уашовски (които вече са сестри – Лана и Лили). По-рано тази година Лана обяви, че подготвя четвърта част на "Матрицата", а звездата на филма Киану Рийвс също ще се включи в новия проект.

Гледайте също...


"Джон Уик" (2014)

Екшън трилърът е режисиран от Чад Стахелски и Дейвид Лийч, а Киану играе бивш наемен убиец на име Джон, който е излязъл в пенсия. Съпругата му умира внезапно и му завещава куче на име Дейзи. Група гангстери нападат дома му и убиват Дейзи, което отключва в Джон желание да си отмъсти. Така тръгва след престъпниците и се изправя сам срещу цялата им организация. Сблъсъкът им е толкова епичен, че се развива в няколко части, като през 2022 г. се очаква да излезе и четвъртата.

 

Гледайте също...


"Константин" (2005)

Свръхествественият трилър е посветен на Джон Константин, който има способността да вижда демоните сред нас. Действието се развива в Града на ангелите, където границите между световете са разрушени и портите на ада са отворени. Ето защо Константин се наема със задачата да издири и върне демоните обратно там, откъдето са дошли. Войнът се запознава и с Ангела (Рейчъл Вайс) – полицейски детектив, който разследва смъртта на сестра си и така разкрива необикновената дарба на Джон. Двамата обединяват сили в борбата със злото с надеждата да спасят човечеството от Апокалипсис. 

 

Киану Рийвс е дарил 70% от хонорарите си от "Матрицата"