Изкуство

5 парчета, с които да си спомним за Фреди Меркюри днес

Днес големият Меркюри щеше да празнува рожден ден...

5 парчета, с които да си спомним за Фреди Меркюри днес

Снимка: Koh Hasebe / Shinko Music / Getty Images

Днес, 5 септември, един от най-обичаните и талантливи изпълнители на нашето време – Фреди Меркюри, трябваше да навърши 76 години. За жалст фронтмена на Queen и един от най-великите музиканти на нашето време си отиде прекалено рано.

Именно затова днес сме събрали онези 5 парчета, с които да си припомним невероятния му глас.

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody ("Бохемска рапсодия" ) е написана от Меркюри за албума A Night at the Opera през 1975 г. Сингълът остава на върха на класациите в Обединеното кралство в продължение на 9 седмици и до края на януари 1976 г. са продадени повече от един милион копия. Песента отново е номер едно за пет седмици през 1991 г. (след смъртта на му) и става третият най-продаван сингъл на всички времена във Великобритания. 

Виж на следващата страница...


A Kind of Magic

Хит сингълът A Kind of Magic е част от едноименния албум на Queen, който остава и последен за групата. Реакцията на критиците към албума е смесена, но през последните години е цитиран от музикални издания и фенове като един от най-добрите записи на бандата от 80-те. 

Чуйте още ... 


Radio Ga Ga

Radio Gaga е песен на Queen от 1984 г., композирана от барабаниста на групата Роджър Тейлър. Парчето е включено в албума The Works, както и в компилациите Greatest Hits II и  Classic Queen. Във видеото към песента са използвани кадри от немия филм "Метрополис"(1927), като клипът е номиниран за MTV Video Music Awards през 1984 г. 

Чуйте още ... 


Who Wants To Live Forever 

Who Wants to Live Forever е шестата песен от албума A Kind of Magic, издаден през юни 1986 г., написана е от китариста Брайън Мей за саундтрака на филма "Шотландски боец"

Чуйте още ... 


Barcelona

"Преминавам към операта. Забравете рокендрола." С тези думи Фреди Меркюри шеговито обявява участието си в един специален албум през 1988 г., който се превръща в корона на самостоятелната му кариера. Оригиналният албум Barcelona, част от който е едноименният хит, е създаден по повод на Олимпийските игри през 1992 г. Няколко години преди олимпиадата на фронтмена на Queen е възложено да напише официалния химн на игрите. Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри трябвало да изпълнят песента на церемонията по откриване на Олимпиадата – за съжаление, легендарният вокалист умира осем месеца преди събитието.

 

30 години без Фреди Меркюри