Изкуство

5 портрета на Кралица Елизабет II

Нейно кралско височество кралица Елизабет II бе непоколебима фигура в съвременната култура от почти век.

5 портрета на Кралица Елизабет II

Equanimity / Queen Elizabeth II от Крис Левин (художник), Роб Мъндей (холограф) ©️ Jersey Heritage Trust 2004.

Нейно кралско височество кралица Елизабет II бе емблематична фигура в съвременната култура от почти век: най-дълго управлявалият монарх, тя е преживяла и е била в центъра на безброй моменти, определящи епохата. Възкачвайки се на трона през 1952 г. само на 27 години, коронацията на кралица Елизабет беше първата в историята, предавана по телевизията, гледана от над 200 милиона души по света. 

Вижте някои от най-емблематичните портрети на кралица Елизабет II през нейното 70-годишно управление:

Анди Уорхол, Елизабет II- кралица на Обединеното кралство (1985 г. )

Създадено през 1985 г. на миналия век, това поп арт изображение на кралицата оставя отпечатък в историята. Този портрет на Нейно Величество от Анди Уорхол е част от поредица, озаглавена „Управляващите кралици“, за което той създава шестнадесет портрета на четири кралици в четири различни цвята. Използва медийни снимки като изходен материал и с характерния си цветен блок стил. 

 

 Сесил Бийтън, кралица Елизабет II, Ден на коронацията (1953)

Направена в деня на коронацията й, снимката на фотографа Сесил Бийтън улавя усещането за величие, което Елизабет носи и тогава. Облечена в изящно украсена със скъпоценни камъни рокля, младата кралица е запечатана седнала, държаща скиптъра в едната ръка и кълбото в другата. Въпреки великолепието на обстановката около нея, Бийтън улавя смирението на Лилибет, в деня, в който се впуска в живота си като владетел.  

 

 


Лушън Фройд, кралица Елизабет II (2001)

Един от най-противоречивите портрети на кралицата е дело от известния художник от 20 -ти век Лушън Фройд и е само 23,5 см висок и 15,2 см широк. Улавяйки само главата и раменете й, портретът на Фройд не беше предпочитан от Елизабет II, защото я показва като строга, със стиснати устни и сбръчкани вежди. 

 

 


Крис Ливайн, кралица Елизабет II , Equanimity 2022 (2022)

Този емблематичен портрет на кралица Елизабет II е заснет по време на една от двете й срещи с художника Крис Ливайн. Поръчан през 2004 г., за Equanimity (както се казва портретът) се използват движещи се камери, които да картографират триизмерния портрет на кралицата, състоящ се от над 10 000 изображения. 


Ани Лейбовиц, Кралицата в Бъкингамския дворец през 2007 г. (2007)

Ани Лейбовиц е първият американски фотограф, създал официален портрет на кралицата. Снимките на Лейбовиц на Нейно Величество са драматични и театрални. Поръчан е, за да се отпразнува държавното посещение на кралицата в Съединените щати. 

 

 

 

London Bridge: как Великобритания ще изпрати кралица Елизабет