Изкуство

5 романтични комедии, които преминават тест за смисленост

Романтичните комедии са един от любимите жанрове в киното, който обаче широко се смята за женски. Това пък е етикет за „повърхностни, глупави, незаслужаващи внимание”...

5 романтични комедии, които преминават тест за смисленост

Романтичните комедии са един от любимите жанрове в киното, който обаче широко се смята за женски. Това пък е етикет за „повърхностни, глупави, незаслужаващи внимание”. Много често и аз употребявам женското понятие пред заглавия на филми, в които става дума за любов, приятелство, хепиенд. И честно казано, съм малко в конфликт с това, сякаш съм съучастник в затвърждаването на стереотипи за жените като повърхностни и глупави...

Алисън Бекдел е художничка, автор на комикси, която е известна и с „теста на Бекдел” – на пръв поглед доста семпъл хумористичен тест от три въпроса, които стоят пред всеки филм, а резултатите от него дават представа за присъствието на женските образи в един сюжет и за начина, по който са представени жените.

Трите въпроса са:

Има ли във филма поне два женски образа, които имат имена?
Има ли сцени, в които две жени говорят поне веднъж помежду си?
Има ли сцена, в която две жени говорят за нещо, което не е свързано с мъж?

Ако отговорът и на един въпрос е „Не”, тестът е отрицателен. Шокиращо е колко много филми не преминават теста на Бекдел. От друга страна, този тест е ориентировъчен (може да има филми с три отговора „Да”, но те същевременно да остават противоречиви или сексистки например). Хубавото е, че жените стъпват все по-здраво в киното и все повече филми преминават този тест. 

При романтичните комедии провалите са очаквано повече. И все пак сред тях също се срещат филми със „сцени, в които две жени говорят за нещо, което не е свързано с мъж”. Точно те са сред най-любимите, превърнали се в класика. Ето пет от тях. 

„Професия блондинка” (2001)

Всички сме гледали по няколко пъти Ел Уудс и развоя на нейната идея, започнала от това да си върне гадже, отвела я в университета, а впоследствие и до амплоато на адвокат в съдебната зала. Посланието в тази комедия е ясно: Ел не е глупава блондинка, а ние не трябва да си правим прибързани заключения само на база външния вид.

„Професия блодинка” преминава теста. Ел има контакт с други жени, чиито имена знаем, а сцената, в която разобличава свидетелка на убийство, е тази, която търсим – в нея не се говори за мъже.„Мис таен агент” (2000)

Сандра Бълок е звездата в тази романтична комедия, в която десетки женски образи са толкова заети да спечелят конкурса „Мис Америка”, че почти не говорят за мъже. Сред тях е тайният агент на ФБР Грейси Харт, която разследва предполагаем атентат, така че почти не остава време да се развие романтичната нишка във филма. Което по никакъв начин не го прави губещ – пълно е с остроумни сцени и диалози. 


„Дяволът носи Прада” (2006)

Всеки, който обича модата и романтичните комедии, е на своето място пред екрана, когато дават „Дяволът носи Прада”. Главната героиня Анди се готви за сериозната журналистика, но се примирява с работа като асистент на личност, чийто прототип е Ана Уинтур. Повечето разговори във филма между жените са за мода и за това как тя влияе върху живота ни днес. Образите са антагонистични, независими, силни, което води и до доста „мъжки” диалози за властта и амбициите.


„27 рокли” (2008)  

На пръв поглед в тази романтична комедия се разказва за Джейн, безнадеждна романтичка, чиято мечта е да се омъжи с приказна сватба. За това старателно си събира изрезки от списания и е била шаферка на всичките си приятелки. Но има една нишка в сюжета – връзката между Джейн и сестра й Тес, която се задълбочава в това как несигурностите ни могат да разрушат връзките ни. Всяка монета има две страни и „27 рокли” е филм, който го доказва.


„Тайните на Беки Б.” (2009)

Ребека е вманиачена на тема пазаруване журналистка, която живее в илюзиите, че не е банкрутирала, докато това наистина не се случва. В крайна сметка тя се влюбва, но в по-голямата част от филма става въпрос за начина на мислене на един вманиачен по харченето човек и до каква степен пазаруването има значение за щастието й. В много сцени Сузи, съквартирантката й, я окуражава да отиде на терапия, да постави в ред живота си и т.н. Между двете има и драматичен обрат (Ребека жертва роклята си на шаферка заради друга вещ). Тестът е преминат, без от това да страда любовната нишка в сюжета.