Изкуство

5 сериала, които ни пренасят в британския кралски двор

Нещо за гледане

5 сериала, които ни пренасят в британския кралски двор

Снимка: Netflix
 

Животът на кралското семейство винаги е бил любопитен и затова има не малко филми и сериали, които разказват за различни епохи и различни владетели от британската монархия. Смъртта Нейно величество Елизабет II отново фокусира вниманието към Бъкингамския дворец и ако още не сте гледали „Короната“, може би сега е моментът, защото там нейният образ е показан изключително добре. Затова днешната селекция от сериали започва именно с оригиналната продукция на Netflix, за да продължи с още няколко завладяващи поредици. 

“Короната”

Сериалът, създаден от Питър Морган, чийто първи сезон излиза през 2016 година, открехва вратите на Бъкингамския дворец, за да представи съвременното кралско семейство. Извън официалните церемонии епизодите показват всички онези страхове, любови и скандали, с които се сблъскват Елизабет II, сестра й Маргарет, принц Филип и всички около тях. Всеки сезон е свързан с определен период от техния живот и важни събития, които се случват във Великобритания, затова в третия актьорският състав е сменен и за ролята на Елизабет II Клер Фой отстъпва мястото си на Оливия Колман. Това се случва и с останалите основни персонажи.

Успехът на „Короната“ продължи и с четвърти сезон, който беше излъчен най-скоро и в който своето ярко присъствие направи Ема Корин, което се превъплъти в принцеса Даяна. За ролята си тя взе и няколко престижни статуетки, като те бяха малка част от наградите, с които бе удостоен този сериал. А ние със сигурност очакваме с нетърпение пети сезон.

Има още...


„Династията на Тюдорите“

Сериалът, който е отличен със „Златен глобус“ през 2008 г., ни потапя в кралския двор по времето на Хенри VIII, известния крал, колкото харизматичен, толкова и ужасяващ. Първият сезон обхваща десет от най-бурните години на монарха, включително отношенията му с Ан Болейн, които се развиват и в следващите сезони. В навечерието на нейната екзекуция, крал Хенри VIII се жени за Джейн Сиймур, третата му жена, с надеждата да се сдобие със син. Макар че бременността на кралицата е повод за радост, на политическия фронт уязвимата династия на Тюдорите е застрашена от надигащото се реформаторско движение.

Заключителният четвърти сезон на сериала ни води през последните години от царуването на една от най-ярките фигури в английската история. Въпреки че е на власт от много години и би трябвало да са чувства удобно със статута и позицията си, животът на Хенри VIII е все така бурен и изпълнен с противоречия, както в началото на управлението му. По това време той сключва брак отново, за последен път, с жена, която е достатъчно умна за кралица, но народът я смята за еретичка и иска екзекуцията й.

Има още...


„Виктория“

Тя е един от най-известните британски монарси, управлявали най-дълго Англия след кралица Елизабет II. Животът на кралица Виктория със сигурност е достоен за роман. Поредицата се опитва да го пресъздаде, като се базира на истории от нейните лични дневници, които разкриват личностната й трансформация от импулсивна осемнадесетгодишна жена, заела трона на световна империя, до ранните й години на съпруга и майка. Сериалът се фокусира именно върху ранните й години – от коронясването до първата й любов, включително брака й с братовчед ѝ, германския принц Алберт, от когото има девет деца. В главната роля влиза многократно номинираната британска актриса Джена Колман, известна още с ролите си в сериалите „Доктор Кой“ и „Танц на ръба“.

И още...


„Елизабет I“

Мини сериалът от две част разказва за Елизабет I, а за ролята й изключително преобразяване прави Хелън Мирън (неслучайно получава „Златен глобус“ за нея), и по-точно късните години от живота на девствената кралица, разкъсвана между чувството си за дълг и повика на сърцето си. Историята проследява нейните обречени любовни афери и проблемите на една силна и независима жена, която се бори да оцелее в свят, доминиран от мъже.

И още...


The Royal House of Windsor

Тази документална поредица разказва за ключови моменти от историята на кралското семейство от времето на крал Джордж V, като първият епизод показва как кралят е спасил монархията след абдикацията на крал Едуард VIII. Поредицата от шест части представя още и опитите на принц Филип да модернизира кралското семейство и завършва с разрива на отношенията между принцеса Даяна и принц Чарлз.

 

Забранен филм за кралското семейство се появи в мрежата