Изкуство

5 топ музикални теми на гениалния Енио Мориконе

"Италианският трубадур" на Дивия запад остави богато музикално наследство

5 топ музикални теми на гениалния Енио Мориконе

Снимка: enniomorricone.org

Почина великият италиански композитор Енио Мориконе, известен със своята филмова музика. Той си отиде на 91-годишна възраст, като остави след себе си музиката на повече от 570 филма, 30 от които са уестърни. Наричан "италианският трубадур" на Дивия запад, той е автор на незабравими мелодии, не само в уестърн жанра. През 2007 му е присъдена почетна награда на Академията, а речта му на английски език е дублирана от самия Клинт Истууд, с когото работят заедно повече от 40 години. 

Да почетем творчеството на маестро Мориконе, като си спомним някои от най-емблематичните му филмови теми.

"Имало едно време на запад"

Главната тема на "Имало едно време на запад" е сигурно най-известната музика, писана някога за хармоника. Мориконе обаче не е само композитор за уестърни – творил е за почти 400 филма в най-различни жанрове.

И още ... 


"За няколко долара повече" 

Анонимният антигерой на Серджо Леоне в "За шепа долари" (1964) се завръща в "За няколко долара повече" (1965), преди да продължи в "Добрият, лошият, злият" (1966) от трилогията с Клинт Истууд за неизвестния каубой в пустошта. А темата на филма е едно от най-разпознаваемите музикални творения на маестро Мориконе. 

И още ... 


"Добрият, лошият и злият"

Една от най-популярните творби на Мориконе е безспорно саундтракът на превърналия се в класика филм на Серджо Леоне "Добрият, лошият и злият". Metallica винаги откриват концертите си с епичното The Ecstasy of Gold от филма. 

И още ... 


"Наемникът"

Лентата разказва невероятните приключения на професионалния наемник Сергей Ковалски (Франко Неро) и мексиканския революционер Пако (Тони Мусанте). Един от шедьоврите на Сержо Корбучи, който съчетава обилна доза хумор и великолепната музика на  Енио Мориконе. 

И още ... 


"Малена"

"Малена" е един невероятен филм на Джузепе Торнаторе с участието на прелестната Моника Белучи. Разказва историята на красивата Малена (Белучи), която живее в малко сицилианско градче през 1940 г., когато Италия се присъединява към войната. Това е разказ през погледа на едно 12 годишно момче, който ни води през живота на една красива и отчаяна жена, не без помощта на въздействащата музика на Мориконе. 

 

Брус Гилден и Gucci улавят духа на Рим в нова арт книга