Изкуство

5 вечни песни, които обикнахме още повече заради Ива Касиди

Ива Касиди придава ново звучене на обичани от цялото човечество песни

5 вечни песни, които обикнахме още повече заради Ива Касиди

Ива Касиди е едно непознато за страната ни име. Нека това не служи като оценка за нейния талант. Изслушването на песен в нейно изпълнение сякаш оставя след себе си усещане за близост, топлина и лекота. С неподражаемия си глас пренаписва историята на едни от вечните песни на човечеството. И неизбежно води до бури от емоции само с изпяването на един куплет от тях. 

Трогателна е и историята на момичето, което завинаги остава на 33. Ива Касиди е родена във Вашингтон през 1963 г. Баща ѝ е този, който дава тласък на нейното музикално творчество, тъй като е медик и музикант. Така едва на 11 Касиди започва да пее в местна група, наречена Easy Street. По-късно продължава да се занимава с музика, но това не е основното направление, в което се развива кариерата ѝ. Осигурява прехраната си с предимно с развъждане на растения и реставрация на стенописи. На музиката ѝ през нощта се наслаждават щастливци, попаднали по случайност или не в малки клубове. Нейната вродена стеснителност пък представлява най-голямата трудност при излизането на която и да е сцена. Затова се прочува най-вече във Вашингтон. 

През 1993 г. привидно успешно е отстранена бенка от гърба ѝ. А три години по-късно усеща стягане в бедрата, което отдава на продължителната реставрация на стенописи. Болките продължават да се усилват, а рентгенови изследвания показват рак в напреднал стадий, който вече е увредил костите и белите дробове. Предвидени са от 3 до 5 месеца живот за Касиди. Интензивното лечение не дава резултати. Преди да почине, завършва кариерата си с концерт. Последната изпълнена от нея песен е What a Wonderful World

Албумите със записи са издадени посмъртно, а славата си печели с албума Songbird, разпространен чрез BBC Radio 2. За месеци продадените копия надхвърлят 100 000. Светът вече е покорен от покойната певица, която превзема медийното внимание и немалко класации. Днес тя има повече от 17 милиона гледания в YouTube и можем да се насладим на лиричния глас ѝ навсякъде. Един прекрасен повод за малък концерт по време на пандемията. А ето и нашата селекция с песни, на които Ива Касиди придава ново и единствено по рода си звучене.

Има и още...


Over the Rainbow

Може би това е най-популярният кавър, направен от Ива Касиди. Сама по себе си песента няма нужда от представяне. Свързваме я с гласовете на Джуди Гарланд, Израел Камакавиво'оле, а напоследък и Рене Зелуегър. Днес представите ни за песента ще добият нови измерения заради Ива Касиди. Пък и кой не би желал отново да се пренесе в страната отвъд дъгата, за която всички сме чували от приспивната песен? 

Чуйте още...


Imagine

Отпуснете се удобно в креслото си и започнете да си представяте свят без омраза, насилие и смърт. Пренесете се в мечтите на Джон Ленън, този път претворени в един нежен и чувствен глас. Само вие, невидимото присъствие на Касиди и мечтите... Какво по-хубаво нещо за начало или завършек на почивния ден има от това? 

Чуйте още...


Son of a Preacher Man

Да, Ива Касиди е успяла да претвори и този добре познат шедьовър на Дъсти Спрингфилд. Динамиката, която е придобило изпълнението, ще ви накара да изгледате отново Pulp Fiction или пък да дадете едно добро начало на сутрешните си ритуали. Настроението, което ще ви съпътства, е гарантирано!

Чуйте още...


Fields of Gold

Безспорно това е една от най-трогателните песни на Стинг. Също и на Ива Касиди. Когато Стинг чува новото звучене на произведението си, Ива вече е мъртва. Самият той признава, че е изпитал ревност, когато е разбрал, че има и други интерпретации на творбата. Но това чувство веднага е изтласкано от възхищението към гласа, за който сам казва, че притежава нечувана чистота. А после идва и съжалението за това, че Касиди не може да разбере колко прочути са станали нейните изпълнения. Все пак можете да организирате импровизирано пътешествие до „златните поля“ по всяко време. Ваш пътеводител през символиката на текста ще бъде Ива Касиди, която трябва да откриете сами някъде между редовете.

Чуйте още...


What a Wonderful World

Плейлистът ни завършва с последната изпълнена от Касиди песен. „Какъв прекрасен свят“ е този, в който можем да преоткрием красотата на дните си, и то само потъвайки в глас като този на Ива! А в случай че сте се влюбили в нейното творчество, можете да потърсите и останалите вечни песни, на които тя придаде нов смисъл. Очаква ви атмосфера на духовна интимност с изпълнител, неподвластен на масовата култура!

 

Ето и още 5 български песни, които да добавите в летния си плейлист!