Изкуство

5 знакови арии и дуети, с които да се обясним в любов

Ето нашата музикална картичка за Свети Валентин, пълна с любов и романтика.

5 знакови арии и дуети, с които да се обясним в любов

Снимка: Pexels

Има много начини да изразим любовта си - с цвете, желан от партньора ни подарък, билети за концерт, пътуване, вечеря на свещи или просто целувка. Въпреки старанието на много хора, класическата романтика сякаш липсва от общия празничен дух. Ромео и Жулиета, Виолета и Алфредо, Мими и Родолфо, Тристан и Изолда - това са литературни и оперни герои, толкова силно залегнали в нашата култура, че са се превърнали в архетипови и независимо дали го съзнаваме или не, ние ги носим в кръвта си.

Месецът на любовта ни подтиква да си спомним за онази нежна и сантиментална любов от миналото, която толкова ни липсва в суровото ежедневие на 21 век. Ето нашата музикална картичка за Свети Валентин, пълна с любов и романтика.

Пучини: „O soave fanciulla“ от “Бохеми”

Дуетът от края на първо действие на “Бохеми”, може би най-обичаната опера на Пучини, оглавява списъка ни с дуети за Свети Валентин и имапричина, особено когато е изпълнен от Мирела Френи и Лучано Павароти. Да, знаем, че Мими вече е болна от туберкулоза и че нещата няма да се развият добре, но в момента на тази първа среща зараждащата се любов е повече от вдъхновяваща.

Пучини: „E lucevan le stelle“ от “Тоска”

Марио Каварадоси очаква екзекуцията си в замъка Сант Анджело, но не е изпълнен с гняв или ярост. Вместо това той прекарва последните си мигове в мисли за любимата си, нейните сладки целувки и нежни ласки и как тя падна в прегръдките му, обичайки го повече от живота си. Не мисълта за смъртта, а мисълта, че никога повече няма да види Тоска, подклажда отчаянието му. Знакова ария, която всеки път ни докосва като за първи.

Вижте останалите на следващата страница...


Верди: „Già nella notte densa“, “Отело”

Любовният дует от „Отело“ на Верди прозвучава с настъпването на нощта и Венера омагьосва младоженците Отело и Дездемона. Един от най-красивите любовни дуети на Верди, изпят от несравнимите Рената Тебалди и Марио дел Монако и с майсторите на Виенска филхармония.

Вагнер: Любовен дует от “Тристан и Изолда”

Тристан и Изолда най-накрая са сами и са заявили вечната си любов и страст един към друг. Този дует е едно от най-лиричните откровения на Вагнер.

Чайковски: “Я вас люблю” от “Дама пика”

Що се отнася до деклариране на любов, арията на принц Елецки към годеницата му Лиза в “Дама пика” е перфектна. Дългите фрази на Чайковски са дар за баритони, като един от най-добрите в ролята безспорно е Дмитрий Хворостовски.