Изкуство

5 знакови филма с Кийра Найтли, която празнува рожден ден днес

Актрисата Кийра Найтли празнува 39-тия си рожден ден днес.

5 знакови филма с Кийра Найтли, която празнува рожден ден днес

Кийра Найтли присъства на британската премиера на „Colette“ и гала на покровителите на BFI по време на 62-ия Лондонски филмов фестивал BFI на 11 октомври 2018 г. в Лондон, Англия. (Снимка от Tim P. Whitby/Tim P. Whitby/Getty Images for BFI)

Актрисата Кийра Найтли празнува 39-тия си рожден ден днес. Да ѝ е честито! Това е чудесен повод да си спомним някои от най-добрите ѝ филми. Роден в Лондон в семейството на актьорите Уил Найтли и Шарман Макдоналд, актьорската кариера на Найтли започва на шест години, като първоначално работи в реклами и телевизионни сериали. След второстепенна роля на е в „Междузвездни войни: Епизод I – Призрачната заплаха“ (1999), нейният пробив е като футболистка в “Bend It Like Beckham” (2002) и разбира се с обичания от всички “Love Actually” (2003). Тя постигна световно признание с ролята си на Елизабет Суон във филмовата поредица „Карибски пирати“ (2003–2017). Но отвъд тях Кийра има много други филми, които заслужава дори по-голямо внимание. Ето нашите топ 5:

“A Dangerous Method” (2011)

Филмът проследява реалния живот на Карл Юнг, Зигмунд Фройд и Сабина Шпилрайн, като описва сложната връзка между тримата. В главните роли са Майкъл Фасбендер като Юнг, Виго Мортенсен като Фройд и Найтли като Шпилрайн.

“Опасен метод” беше силно приветстван от критиците. Голямо признание получиха изпълненията на Фасбендър, Мортенсен и Найтли, като Мортенсен спечели номинация за Златен глобус. Подходът на режисьора Кроненберг към историята привлече критиката, особено за портрета му на Шпилрайн. Изпълнението на Кийра е отлично и говори за невероятния ѝ професионализъм.

 

 

“Pride & Prejudice” (2005)

В първото си сътрудничество с Джо Райт, Найтли поема емблематичната роля на Елизабет Бенет. “Гордост и предразсъдъци” много точно илюстрира класическия любовен роман на Джейн Остин. Това е може би знаковата роля на Кийра Найтли. Филмът ѝ печели одобрението на критиците, които я смятат за идеалната Елизабет на новото хилядолетие. Найтли спечели първата си номинация за Оскар за изпълнението си, наред с други признания, включително номинации за наградите Златен глобус, SAG и БАФТА.

 

 

“Atonement” (2007)

Второто сътрудничество на Джо Райт и Найтли е адаптация на основополагащия роман на Иън Макюън, “Изкупление”. Филмът е с участието на Джеймс Макавой и проследява разцъфтяващата любов между Сесилия Талис и Роби Търнър, раздялата им след лъжа от по-малката сестра на Сесилия и бъдещите последици от събитието.

“Изкуплението” е смятан от критиците за един от най-добрите филми на 2007 г. Изпълненията на Найтли и Макавой спечелиха признание, получиха номинации за Златен глобус и БАФТА.

“Colette” (2018)

Найтли влиза в ролята на френската писателка Колет в едноименния биографичен филм от 2018 г. Сюжетът се съсредоточава върху усилията на Колет да постигне самостоятелност в писането, след като е написала полу-автобиографичния роман на съпруга си. Изпълнението на Найтли беше похвалено, като мнозина смятаха филма за демонстрация на нейния талант.

“The Imitation Game” (2014)

Бенедикт Къмбърбач играе Алън Тюринг в биографичния филм на Мортен Тилдум от 2014 г. Сюжетът описва живота на Тюринг, усилията му да разшифрова съобщенията на германското разузнаване по време на Втората световна война и последвалата му присъда за груба непристойност. Найтли играе Джоан Кларк, съпругата на Тюринг и колега криптоаналитик, която е помогнала при декодирането на съобщението.

Къмбърбач и Найтли получиха възхитителни отзиви за изпълненията си, включително номинации за Оскар в категориите за най-добър актьор и най-добра актриса в поддържаща роля. Лентата спечели допълнителни шест номинации, както и Оскар за най-добър адаптиран сценарий.