Изкуство

7 изложби, които да посетим през април

Във време, в което най-трудно е да имаш собствено мнение, е препоръчително редовно да посещаваме галерии и изложби. Така, без да забележим, ще си създадем най-прекрасния навик на света – да поглеждаме към изкуството, когато търсим отговори на житейските въпроси

Във време, в което най-трудно е да имаш собствено мнение, е препоръчително редовно да посещаваме галерии и изложби. Така, без да забележим, ще си създадем най-прекрасния навик на света – да поглеждаме към изкуството, когато търсим отговори на житейските въпроси. Даваме ви няколко предложения, които да ви извисят над дребните грижи и да ви отдалечат от делничния шум.

Национална изложба на карикатурата

Aко и вие като нас харесвате политическата сатира и шаржовете на популярни личности, то задължително посетете 47-ата национална изложба на карикатурата. Тя отправя поглед към най-високите постижения на българските художници, работещи в областта на карикатурата. А ние разполагаме с още една идея в задния джоб, с която доброто настроение ни е в кърпа вързано. Изложбата ще може да бъде видяна от 7 до 26 април 2022 г. в СБХ - Шипка 6, зала 1 А.

Има още...


125 български циркови плаката

Тази година Великден съвпада с навършването на 125 години от първото официално представление на българска циркова трупа. Този спектакъл официално бележи началото на това зрелищно изкуство у нас. По този повод Съюзът на българските художници кани в зала Райко Алексиев със 125 български циркови плаката от колекцията на телевизионния водещ и шоумен Драгомир Драганов.

Сред експонатите от 40-те и 50-те години до края на миналия век освен антикварни реликви могат да се видят и творби на някои от най-добрите български художници и плакатисти като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов, Людмил Чехларов, Асен Старейшински, Атанас Михалчев, Яни Янев и други. Ще можем да й се насладим в периода 20 април - 7 май.

Има още..


140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

Всеки повод да отправим поглед към шедьоврите на Майстора е истински празник. Галерия Лоранъ отбелязва 140 години от рождението на бележития български живописец Владимир Димитров – Майстора с колекция от непоказвани негови творби.

Женските образи, излезли изпод талантливата му ръка, са олицетворение на красотата и нравствената извисеност. Няма как да сбъркаме разпознаваемия стила на художника и вложените от него послания. Акцент в изложбата на Майстора ще бъде Момичета сред макове. Най-ранната творба в експозицията е дамски портрет от 20-те години на ХХ век. Можем да разгледаме изложбата изложбата до 21 април в салон Оборище №16.

Има още...


Глобално зачервяване

Изложбата е вдъхновена от историята на артиста с „Кидо“, компютърен червей, загнездил се в компютъра му през 2005г. „Кидо“ стои в компютъра на Кокимото цели 6 години, а премахването му се оказва трудна работа. В крайна сметка именно той става повод въображението му да се развихри и да създаде картини, фотографии и обекти. Харесваме реалността пречупена през оригиналната гледна точка на Кокимото. Обикновено резултатът е особено впечатляващ и няма как да не ни накара да си тръгнем от изложбата широко усмихнати.Можем да я посетим от 9 април до 9 май в „Магазин 16“ – бившата цигарена фабрика.

Има още...


We Could Be Heroes

Гьоте-институт България представя изложбата WE COULD BE HEROES на Текла Алексиева и Искра Благоева, която можете да видите между 6-и април и 5-и май 2022 г. Познаваме Текла Алексиева с необикновените й илюстрации за "Библиотека Галактика" и неподражаемия фантастичен и сюрреалистичен стил.

WE COULD BE HEROES е преди всичко женска изложба, в която две талантливи жени от различни поколения ни дават ярко доказателство, че за нежния пол няма нищо невъзможно.

Има още...


Palermo. Box. Me.

Aко някога сте посещавали изложба на Фелия Барух вероятността все още да пазите в някое кътче на съзнанието си, нейните силни образи, е особено голяма.

„Това е една история. Тя разказва за победите и загубите. За следите, които носим със себе си – по лицата, в сърцата. История за пътя, за случайните срещи и окончателната раздяла. В един непознат град, на един стар остров. Това е история за битките – най-вече с теб самия.“

Фелия Барух разказва собствената си история във фотографска изложба и фотокнига в петък, 8 април, от 8 часа вечерта, в Etage 8.

И още...


Новият живот на старите софийски сгради

Изложбата „Новият живот на старите софийски сгради“ ще бъде представена от 1 до 14 април в Галерия на открито, градина „Кристал“ в София. Те са дело на журналиста Митко Попов, който запечатва със своя фотообектив красотата на родния си град, като започва през 2018 г. проекта "Скритата красота на София" като страница в социалните мрежи. А с днешна дата можем да си организираме една здравословна градска разходка и да се насладим на това, което обикновено ни се изплъзва в ежедневието!

5 от най-скъпите картини в света