Изкуство

7 песни за кралица Елизабет II

7 песни за кралица Елизабет II

Photo by Anwar Hussein Collection/ROTA/WireImage

За своите 96 години  кралица Елизабет II  остави след себе си значително наследство по отношение на политиката, културата и медиите.

Но ако представлявате държава в продължение на 70 години, никога няма да направите всички щастливи и въпреки че тя със сигурност беше обичана от милиони,  вдъхнови и съответен дял от дял от критици и недоброжелатели.

Това става ясно и  като погледнете музиката, вдъхновена от дългогодишния матриарх на кралското семейство. Billboard събират 7 песни за кралицата , заедно с коментарите на изпълнителите им, нека ги чуем заедно.

Her Majesty- The Beatles (1969)

Докато Джон Ленън върна своя Орден на Британската империя в знак на протест срещу участието на Великобритания в различни конфликти и войни, Пол Макартни винаги използваше случая, за да изкаже почитанието си към Елизабет през годините. По случай нейния платинен юбилей на нейното управление  в началото на 2022 г. той каза: „70 красиви години на кралица Елизабет Втора. Поздравления, госпожо!“

God Save the Queen - Sex Pistols (1977)

Докато сингълът на Sex Pistols от 1977 г. е жестоко анти-кралски, певецът Джон Лидън по-късно изясни, че няма нищо против кралицата лично. „Бог да благослови кралицата. Тя търпи много“. „Не изпитвам враждебност към никого от кралското семейство” сподели той за The Times

The Queen Is Dead- The Smiths (1986)

Мориси / вокалистът на групата/ винаги остро е критикувал  нейно Величество кралица Елизабет. Обяснявайки какво мотивира омразата му към кралските особи в интервю  през 2016 г., той каза: „Монархията представлява неравна и несправедлива социална система. Няма такова нещо като кралска особа. Или се поддавате на глупостта, или сте достатъчно интелигентен, за да разберете, че всичко е човешка алчност и арогантност.”

Elizabeth My Dear- The Stone Roses (1989)

Преди да изпълни  Elizabeth My Dear на живо през 2012 г., певецът на Stone Roses Иън Браун изрази разочарование от онези, които „празнуват 60 години тирания“ по случай нейния диамантен юбилей.

Dreaming of the Queen-  Pet Shop Boys (1993)

Без да заема изрична позиция по отношение на кралското семейство, Нийл Тенант обясни какво го е вдъхновило да пише за кралицата: „Бях чел, че една от най-честите мечти, които хората споделят, е кралицата да им гостува.“

Insect Royalty- Primal Scream (1998)

В интервю за  Pitchfork през 2020 г., фронтменът Боби Гилеспи обясни какво мотивира неговата кралска антипатия. „През 1977 г. имахме Сребърния юбилей и целия този луд патриотизъм. Хората носеха Union Jacks и боготворяха кралското семейство. Като дете аз, по дяволите, мразех кралското семейство –  и все още е така.”

Illuminati- Madonna (2016)

След като се срещата на Елизабет II с кралицата на попа стана ясно , че британския монарх няма никаква представа коя е Мадона