Изкуство

8 филма за сложните отношения между хората

Сложните връзки са запазена марка на живота

8 филма за сложните отношения между хората

Снимка: Netflix 

Тази година дълго ще се помни, особено у нас. С коронавируса и наложената социална изолация, с протестите по площадите и недоверието към властта. Нервността в обществото нараства, което рефлектира и върху отношенията у дома, които понякога са хармонични, а друг път – сериозно разклатени. Хубаво е обаче да се знае, че те винаги са били многопластови и никъде няма идеална хармония. Това го доказва и нашата селекция от филми, които разкриват колко сложни са емоциите между двата пола.

"С любов, Роузи"

Филмът е вдъхновен от романа на Сесилия Ахърн "Където свършва дъгата", като разказва историята на младата Роузи Дън (Лили Колинс), която живее със семейството си в Дъблин. С най-добрия ѝ приятел Алекс (Сам Клафлин) мечтаят да заживеят в Америка – да учат там и да изградят живота си заедно. Но нещата се променят напълно, когато след една мимолетна среща с най-популярното момче в училище, Роузи открива, че е бременна. Е, оказва се, че животът не върви винаги по план, но пък именно неговото несъвършенство го прави едно невероятно изживяване. 

"Отблизо"

Един хаплив и откровен поглед към съвременните отношения, който разказва  историята на героите на Джулия Робъртс, Джуд Лоу, Натали Портман и Клайв Оуен – техните случайни срещи, внезапно привличане и неочаквани предателства. С действие, развиващо се в съвременен Лондон, "Отблизо" е въздействащ филм за любовта – въпреки честността и напук на наивността. 

И още ... 


"Пъзел"

Историята на самотната Агнес (Кели Макдоналд), която не се осмелява да напусне дома и семейството си и да прекъсне силните връзки с имигрантската общност, в която е отгледана от своя овдовял баща. Тя е красива, умела домакиня, която въпреки че не е щастлива от рутинния си живот, няма и желание да го промени. Докато не получава един на пръв поглед незначителен подарък за рождения си ден – пъзел, който й дава импулса да пътува, да се запознае със сродната си душа, да опита късмета си в световен турнир по подреждането на пъзели. Но точно когато светът ѝ на път да се промени, тя си дава сметка, че жертвата ѝ у дома е повече от необходима. 

"Цветният воал"

Създаден по класическия роман на Съмърсет Моъм, "Цветният воал" е любовна история, която се развива през 1920-та година и разказва историята на една млада английска двойка: Уолтър (Едуард Нортън) – лекар от средната класа, и Кити (Наоми Уотс) – жена от висшето общество, които се женят, защото така е "разумно" и се настаняват в Шанхай, където тя се влюбва в друг.

Когато разкрива изневярата ѝ, за да ѝ отмъсти, съпругът приема работа в далечно село в Китай, опустошено от смъртоносна епидемия, и я взима със себе си. Тяхното пътешествие придава смисъл на връзката им и на живота им в едно от най-отдалечените и красиви места на земята. Оказва се, че любовта не винаги е от пръв или втори поглед и понякога идва, когато най-малко я очакваме. 

И още ...


"Брачна история"

Горещо емоционален и жестоко реалистичен, режисираният от Ноа Баумбах филм разказва историята на Никол (Скарлет Йохансон) и Чарли (Адам Драйвър). Тя е нежна, блондинка с огромни бездънни очи, актриса, изоставила ранна кариера в Холивуд, за да играе в независим театър в Ню Йорк. Причината е, че се е влюбила на "втората секунда" в "огромния недодялан мечок" Чарли – висок чернокос режисьор с прям и остър поглед, широки плещи и вроден талант. Двамата са се допълвали, десет години са работили здраво, за да стигнат до постановка на Бродуей, имат прелестно, будно и палаво, откровено и чисто дете – Хенри (Ажай Робъртсън). И точно в този момент всичко се разпада – Никол решава да следва подтиснатите си желания и да се отправи към Лос Анджелис, което води естествено до раздяла и развод. Но преди края Баумбах ни повежда по трънливия път на човешките взаимоотношения, за да ни покаже колко крехки са те. 

"Блу Валънтайн"

Райън Гослинг и Мишел Уилямс (за ролята получава номинация за "Оскар") са симпатична двойка с малко хлапе, чиято връзка изглежда изчерпана. И двамата се обичат, но май по-скоро по навик и в един момент това им идва в повече. За мен лентата е много истинска, но за някои – включително и за Гослинг, тя е почти като хорър филм. Режисьорът Дерек Сианфранс успява да направи покъртително драматична дисекция на един разпадащ се брак "по Станиславски", който в условията на пандемия изглежда още по-реалистичен. Той поставя публиката в тясна, понякога задушаваща близост до една умираща връзка. Филм, който натъжава, ако сме във връзка, особено сега – когато сме затворени плътно до партньора ни.  

И още ...


Last Night

Режисьорският дебют на иранско-американската сценаристка Маси Таджедин ("Усмиряване") проследява женената двойка Джоана Рийд (Кийра Найтли) и Майкъл Рийд (Сам Уортингтън), които освен взаимната ревност, не изпитват нищо друго един към друг – въпреки брака, въпреки съвместния стилен живот, който водят. Една нощ Майкъл предприема бизнес пътуване с колежка на име Лаура (Ева Мендес), към която е привлечен. Докато "устоява" на изкушението, Джоана се среща с една любов от миналото – Алекс Ман (Гийом Кане). Дали е нормално да лъжем другия, докато лъжем и себе си? И колко ли време ни трябва, за да "прозрем", че любовта не е вечна... Но оправданията са безкрайни. 

"Оглупели от любов"

Четиридесетгодишният Кал Уийвър (Стийв Карел) има всичко – кариера, хубава къща, послушни деца и е женен за приятелката си от гимназията. Но когато разбира, че жена му Емили (Джулиан Мур) му е изневерила и иска развод, идеалният му живот набързо се преобръща. 

Кал започва да прекарва повече от времето си натъжен в местния бар, но скоро е взет под крилото на привлекателния сваляч Джейкъб Палмър (Райън Гослинг), който се опитва да го научи как да преодолее раздялата с Емили… и също така как да флиртува правилно и как да изглежда секси. А междувременно Хана (Ема Стоун) също влиза в играта. Само че любовта е нерационална – неподвластна на обиди и изневери, променен външен вид и цял един свят с възможности навън... 

 

5 сериала по HBO GO, които да гледате в летните вечери