Изкуство

8 заглавия от новия театрален афиш на София, които да запомните

През есента ще се радваме на театър с по-богат репертоар, повече премиери и завръщането на някои познати спектакли.

8 заглавия от новия театрален афиш на София, които да запомните

Снимка: Canva

След прекрасното лято, идва още една по-прекрасна есен, в която ще се радваме на театър свободно, без COVID - ограничения и дистанция. Това се отразява и на театрите в София, които ни радват с по-богат репертоар, повече премиери и завръщането на някои познати спектакли, които отпаднаха от редовния график миналата година.

С две думи: ако разнообразието на софийската театрална сцена ви е липсвало, през сезон 2022/2023 ще може да компенсирате пропуска.

Както обикновено, и тази година сезонът ще започне с представление в Народен театър "Иван Вазов", чиято програма стартира на 13 септември. А освен първата за есента постановка, до края на годината има още няколко заглавия, които е препоръчително да не пропускате.

Ако обичате театъра и мистериите, подготвените пиеси от софийската сцена тази година няма да ви оставят равнодушни.

"Невинно малко убийство"

Месеците на криминалетата започват с премиерното "Невинно малко убийство" в Театър "София" по текст на Жан Пиер-Мартинез. Първата постановка е на 19 септември, а в деня на откриването на място ще гостува авторът на пиесата, който непосредствено след спектакъла ще отговаря на въпроси от публиката.

"Невинно малко убийство" разказва за невинна шега между две приятелски семейства, която прераства в сложен любовен четириъгълник с хорър елементи. Режисьор на представлението е Надя Панчева, а на сцената ще видите актьорите Неда Спасова, Дария Симеонова и Пламен Манасиев.


"Хрониката на едно убийство"

Мистерия и щипка драма, от друга страна, ще предложи моноспектакълът на Йорданка Стефанова "Хрониката на едно убийство" в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Под режисурата на Ивайло Христов и по текст на Ерик-Еманюел Шмит актрисата ще представи перспективите на героинята си за любовта и смъртта. Премиерата е насрочена за 6 октомври.


"Наблюдателите (Хипотеза за Отвъдното)"

Криминални загадки за публиката предлага и Народен театър "Иван Вазов" с пиесата на Явор Гърдев "Наблюдателите (Хипотеза за Отвъдното)". По текст на Константин Илиев, пиесата разказва за млад съдия, който се подписва върху съмнителен акт за акционерно дружество. Малко след подписване на документа съдията мистериозно умира при опит да открие заровено злато в стара чорбаджийска къща.

В постановката участват Ана Пападопулу, Благовест Благоев и Димитър Николов. Премиерата е на 16 септември.


"Хъшове

Почитателите на театралните класики също могат да намерят нещо за себе си в тазгодишната програма.

На голяма сцена в Народния театър се завръща пиесата на Александър Морфов "Хъшове" по текст на Иван Вазов. Спектакълът разказва за няколко български изгнаници, които планират българското Освобождение. В пиесата участват Деян Донков, Валентин Ганев, Руси Чанев, Валери Йорданов и Валентин Танев. Първата постановка е на 15 септември.

От издържалите на времето постановки този сезон може да гледате още "Вуйчо Ваньо" по текст на Антон Чехов и под режисурата на Николай Ламбев-Михайловски, "Шинел" по текст на Николай Гогол и под режисурата на Нина Димитрова, "Криворазбраната цивилизация" по текст на Добри Войников и режисурата на Николай Урумов и "Майстора и Маргарита" по текст на Михаил Булгаков и режисурата на Николай Поляков.


"Синът"

Едно очаквано филмово заглавие и един сериал от миналата година също ще имат театрален прочит през новия сезон.

От 28 септември в Народен театър "Иван Вазов" ще може да гледате представлението "Синът" от Флориан Зелер, чиято филмова премиера с Хю Джакман в главната роля предстои тази есен. Режисьор на спектакъла е Диана Добрева и подобно на кино варианта си, историята ще се разгърне около напрежението между двама разделени родители, които се опитат да си поделят грижите за техния син.

В представлението участват Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Владимир Пенев, Александър Тонев.

"Сцени от един семеен живот"

С български театрален вариант ще се сдобие и сериалът на HBO "Сцени от един семеен живот", който разказва за безконечната раздяла на едно семейство. Текстът е на Ингмар Бергман, а режисурата на Крис Шарков. Постановката ще се играе в Малък градски театър зад канала от 19 октомври.


"Извънредно неудобно"

Комедиите отново ще владеят сезона. Започваме с "Извънредно неудобно" - третата част от спектакъла на триото Богдана Трифонова, Стефания Колева и Здрава Каменова. Спектакълът ще се играе на 21 септември в парк-театър "Борисовата градина" и обещава нова порция чувство за хумор, музика и танци около "неудобните ситуации в живота".


"Станете, за да легна аз!"

Големият талант на българската театрална комедия - режисьорът Теди Москов, също се завръща на сцената на Сатиричния театър с представлението "Станете, за да легна аз!". Текстът е по мотиви на пиесата от Жан-Пиер Мартинез "Ковчег за двама", който въвежда зрителите в един абсурдно-смешен Дом на смъртта. Премиерата е на 5 октомври.

Театър "Сълза и смях" предлага да разведрите ежедневието си с първата им постановка за сезона "900 км смях" с премиера на 20 септември. Постановката е дело на Здравко Здравков и разказва за един мъж, който решава да прекоси Сантяго де Компостела на четири крака.

Заявките са за смешен театрален пътепис за пилигрим, изигран от Стефан Стоянов.

Да се пренесем в Япония за един ден