Изкуство

Българска черна комедия тръгва по кината в Деня на шегата

Особено много ни допада търсенето на находки сред новите български филми, които има с какво да се отличат от останалите.

Българска черна комедия тръгва по кината в Деня на шегата

Особено много ни допада търсенето на находки сред новите български филми, които има с какво да се отличат от останалите. Едва ли има по-добро време от Деня на шегата, за да отправим оптимистичен поглед към черната комедия „Жълт олеандър“ със сценарист Димитър Стоянович.

Историята разказва за перфектния план на съмнителен български политик за висок пост в Брюксел включва красивата му млада съпруга, бивш италиански премиер и една тайна среща в стара планинска вила. В сметката обаче не влизат появата на бивш любовник и бездиханно тяло, които ще объркат всичко.

Гледаме с нетърпение към тази лента на режисьора Лъчезар Аврамов след като останахме приятно изненадани от първия му филм „Снимка с Юки“. В свят на крайните мнения, по традиция филмите от този жанр тестват дали зрителят все още е запазил своята широка скроеност във време, в което да изразиш непопулярно мнение е все по-трудно. Време е да си напомним, че светът е прекалено широк, за да бъде побран в тясно съзнание. Голяма е вероятността в това да ни убеди и Китодар Тодоров в главната роля. Присъствието му е гаранция за черен хумор на ниво и майсторско превъплъщение.

Сред актьорите ще видим още  Мариан Вълев, Стефани Ивайло, Леонид Йовчев, Костадинка Аратлъкова и други. Очакванията ни са за качествена политическа сатира, умело лавиране между щекотливи теми и още един повод, който да ни провокира както да се замислим, така и да си осигурим здравословна доза смях. Учтивото кимване към любими класики е задължително, както и напомнянето, че ако в нашата реалност не си казваме истината през смях, то значи наистина нещо не работи правилно в целия механизъм.

„Където пеят раците“ - нов женски филм на Рийз Уидърспуун