Изкуство

Българска музика звучи в прочутата златна зала във Виена

На 17 май Софийска филхармония ще изпълни сюитата "Бай Ганьо" на Веселин Стоянов

Българска музика звучи в прочутата златна зала във Виена

Снимка: mozart.co.at/

Българска музика ще звучи в "Музикферайн" в прочутата златна зала във Виена, съобщиха от Софийската филхармония. В програмата за концерта на 17 май е включена сюитата "Бай Ганьо" от Веселин Стоянов, както и "Славянски танци" - №2 и №8 от Дворжак и Пета симфония от Чайковски. Диригент на концерта ще бъде Найден Тодоров.

Гостуването на Софийската филхармония беше планирано за декември 2021 г., но беше отложено заради локдауна, който Австрия наложи преди коледните празници, предаде БТА.

"Сюитата на Веселин Стоянов показва най-красивото от българската музика, съчетано с уникална оркестрация в духа на най-добрите европейски традиции от първата половина на 20-и век, като успява да съчетае наглед несъчетаеми неща. Например, във втората част - "Бай Ганьо във Виена“, виенският валс преминава в неудържима ръченица. А изпълнената с тъга и носталгия последна част - "На село", може да накара и най-коравосърдечния емигрант да пожелае да се завърне в родината", казва директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров.

Гостуването в "Музикферайн" идва след успешния концерт на филхармонията през декември 2019 г. и е третото в историята на националния оркестър. И този път събитието е под патронажа на президента Румен Радев.