Изкуство

Български сериал дебютира на три континента

Невероятен успех

Български сериал дебютира на три континента

Снимка: NOVA

“За първи път в историята на българското игрално и телевизионно кино, родна продукция се разпространява едновременно в целия англоезичен свят” – това обяви актрисата Теодора Духовникова, която играе една от главните роли в сериала на NOVA „Дяволското гърло“ .

 „Дяволското гърло“ бе показан първо в Австралия, предстои това да се случи и в Канада, Нова Зеландия, САЩ, Великобритания и други страни. Интерес е проявила най-престижната платформа за неанглоезично серийно кино в света- Walter Presents, собственост на британския Channel 4 и е най-влиятелната среда в англоезичния свят.Освен това сериалът ни ще бъде разпространен и  в цяла Централна и Източна Европа“, обяви още Духовникова, като дистибутор за  този регион ще е   американската медийна компания AXN, собственост на “Сони пикчърс телевижън”.

Сериалът се радва на широка популярност и у нас – 12-те му серии се излъчиха през 2019 година, а всеки следващ епизод повеждаше сюжета в съвсем различна посока. „В него има всичко – криминални случаи, мистика, любов, предателство, отмъщение и значими социални теми“, подчертават от NOVA. Историята е фокусирана върху разследването на серия мистериозни убийства, които се случват в района на Смолян, а неочакваните обрати са богато гарнирани със спиращи дъха гледки на Родопите. Освен, че се радваше на широк зрителски интерес, сериалът се отрази благоприятно и на туризма в региона, като припомни на зрителите за красивите кътчета в Южна България.

В продукцията Теодора Духовникова играе Мия Язова – тя е криминален психолог и агент на ДАНС. изпратен от София в Смолян, за да помогне за разплитането на случая. Методите й обаче съвсем не са традиционни – тя не се страхува да излезе с останалите полицаи на терен и дори да използва оръжието си, когато се налага. Силният женски образ е в компанията на още една впечатляваща героиня – Донка, изиграна от Лидия Инджова. Донка е част от смолянските полицаи и продължава да работи дори когато е в напреднала бременност.

Когато жени навлязат в такава мъжка професия, независимо че са добри, поради естеството на работата винаги страда личния живот и майчинството им. Това е много интересна тема, която сценаристите в „Дяволското гърло” засягат: Има ли женски и мъжки професии? Ако има, какво им костват – и на жената, и на децата”, коментира Духовникова преди време в интервю за сутрешния блок на NOVA.

Продължава на следващата страница...


Звездният каст включва още Владимир Карамазов, Васил Банов, Христо Петков, Валери Йорданов, Стоян Радев и Павела Апостолова. Филмът се реализира от екипа на Dream Team Films, който стои и зад друг успешен сериал у нас – “Откраднат живот”. Сценарист е Александър Чобанов, родом от Смолян, където се развива действието.

Името на сериала пък е от легендарната пещера „Дяволското гърло“, която получава прозвището си заради идва от формата на бившия вход (сега – изход), наподобяващ дяволска глава. Старото ѝ име е Клокотник и идва от чуващия се на входа на пещерата грохот от вода. Тя е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Именно там се развива финалът на сериала.

Първата прожекция на „Дяволското гърло“ пред чуждестранна публика бе през лятото на 2019 година по време на фестивала „Празникът на българското кино в Рим“. Няколко месеца по-късно българският сериал бе номиниран в категория „Най-добра чуждестранна драма“ на наградите C21 International Drama Awards.

Епизодите на сериала са достъпни за свободно гледане в NOVA Play.

 

Руският уеб сериал, който Netflix закупи