Изкуство

Брендън Фрейзър и ролята, заради която "качи" 300 кг

Продукцията е режисирана от Дарън Аронофски и е сред заглавията на тазгодишния филмов фестивал във Венеция.

Брендън Фрейзър и ролята, заради която "качи" 300 кг

Снимки: IMBd

Спомняте ли си възпълничката майка от "Защо тъгува Гилбърт Грейп", чийто живот минаваше на дивана? Образът ѝ, който с десетилетия беше символ на болезненото затлъстяване, тази година ще се сдобие с мъжка версия, изиграна от Брендън Фрейзър за филма The Whale.

Продукцията е режисирана от Дарън Аронофски ("Майка") и е сред заглавията на тазгодишния филмов фестивал във Венеция. Макар че световната премиера е насрочена за края на годината, Фрейзър сподели впечатленията си за героя и историята, които го връщат на голям екран.

"Това беше най-голямото предизвикателство за мен. Чарли е най-героичният мъж, когото някога съм играл. Неговата суперсила е да намира доброто в хората и да им го показва. Това е процес на пътуване, което трябва да го спаси. Беше страхотна възможност да вляза в ролята на човешко същество с толкова богата житейска история", разказа актьорът по време на пресконференцията във Венеция.

The Whale ("Китът") е психологическа драма, в центъра на която е Чарли - самотен учител по английски с тежко затлъстяване, който опитва да се сближи с отчуждената си дъщеря Ели (Сейди Синк). Филмът проследява натрапчивия навик за хранене като метод за справяне с травма и предразсъдъците, с които обществото гледа на по-пълните хора.

"За съжаление, повечето хора със затлъстяване, изобразени от медиите, са третирани ужасно - те биват или унижавани, или просто живеят в мизерия. Чарли не е такъв човек. Затлъстяването е само една част от характера му и се надявам зрителите да го видят", сподeля Дарън Аронофски.

За да изиграе Чарли, Брендън Фрейзър е носил протеза с тегло между 50 и 300 килограма в зависимост от сцената и е развил мобилността, типична за хората с излишно тегло. "Трябваше да се науча да се движа по нов начин. Развих мускули, които не предполагах, че имам. Когато ми сваляха костюма в края на деня, изпитвах световъртеж. Напълно влязох в положението на хората с подобни тела. Разбрах, че трябва да си невероятно силен човек - физически и психически, за да живееш така", споделя актьорът.

Режисьорът, от друга страна, обяснява, че изборът на човека, който ще носи излишните килограми на Чарли, е бил продължителен - 10 години. "Подборът на актьор за ролята беше много труден. Мислел съм за всяка филмова звезда, но нито едно име не ме трогна, докато не гледах нискобюджетен бразилски филм с Брендън и нещо в мен щракна", разказва Аронофски. 

Режисьорът веднага звъни на Фрейзър и урежда четене на няколко страници от сценария с вече избраната актриса за ролята на Ели Сейди Синк (Stranger Things).

"Тръпки ме побиха, когато гледах как си взаимодействаха", разказва Аронофски.

Сценарият на The Whale е вдъхновен от пиесата на Сам Хънтър и още първият път, когато я гледа Аронофски е решен да я превърне във филм.

"Знаех, че стартовият материал ще ни даде пространство, с което да заинтересуваме публиката", споделя той.

Що се отнася до пространството, Фрейзър допълва, че заснетите кадри във филма не са разнообразни по отношение на местоположението. "Разходките на Чарли са ограничени до стаите в дома му. Историята му се разказва при закрити врати. Той е светлина в тъмно пространство. Поетично е, че травмата, която носи, се претворява във физическото му тяло", коментира актьорът.

А на въпрос за неговата кариера, която се движи като влакче на ужасите в увеселителен парк, Брендън Фрейзър отговаря по-философски. "Да, имаше дни, в които изглеждах различно. Но моето желание винаги е било да изследвам, колкото се може повече герои. Очаквам с нетърпение да видите този филм (The Whale), за да ви впечатли, както впечатли и мен", коментира Фрейзър.

Световната премиера на The Whale е предвидена за 9 декември тази година.