Изкуство

„Бриджъртън“ още 6 сериала за романтика от миналото

След втория сезон обаче, е редно да обърнем внимание на заглавията през 2022 г. Годината се очертава благодатна откъм исторически драми, както на големия, така и на малкия екран.

„Бриджъртън“ още 6 сериала за романтика от миналото

снимка: Netlix

Ако и вие неусетно сте се хванали на кукичката на сериала „Бриджъртън“, вероятно ви се иска да бъдете съучастници в още една романтика от Регентския период. Мнозина определят “Бриджъртън” като причудлива и префърцунена смесица от класиката “Гордост и предразсъдъци” и неподвластния на времето сериал - “Клюкарката”. Макар и да намираме редица доводи в подкрепа на това да не гледаме този сериал, не можем да отречем, че обръщаме поглед към него настойчиво заради закачливия хумор, изящните тоалети и очарователния начин, по който историята си стиска ръката с модерното време.

След втория сезон обаче, е редно да обърнем внимание на предстоящите заглавия през 2022 г. Годината се очертава благодатна откъм исторически драми както на големия, така и на малкия екран. Даваме ви няколко предложения, с които да си оправите послевкуса след утайките от драми в края на втори сезон. 

Downton Abbey: A New Era

„Имението Даунтън: Нова епоха“ („Downton Abbey: A New Era“) този път се наема да ни осигурни ново вълнуващо пътуване. Очакванията ни са за хумор на ниво, както и възможност да дръпнем шалтера на света и да прескочим в друго време. Добрите новини са, че предстои да видим любимата ни Маги Смит (професор Минерва Макгонъгъл от „Хари Потър) в ролята на Вайълет, която е образец за елегантност в имението Даунтън. Премиерната дата е 29 април 2022 г.

Има още...


The Wonder

Пълнометражният филм „The Wonder“ на Netflix е базиран на едноименния роман на Ема Донахю. Продукцията е заснета в Ирландия през 19-и век. Филмът се фокусира върху медицинска сестра (Флорънс Пю), която пътува до отдалечено село, за да стане свидетел на чудо: момиче, което не се храни месеци наред. Въпросът е дали тя е светица или просто умела измамница? Режисьорът Себастиан Лелио разкрива повече за адаптацията на романа на Ема Донахю:

„Да вдъхна живот на тази история на екран за мен е възможност да покажа вечния сблъсък между разума и вярата, между индивида и общността, подчинението и бунтовния дух, а също и да направя собствена интерпретация на това какво представлява един филм, побрал цяла епоха в себе си.“

И ако сме си мислели, че хората в онова отминало време са били досущ еднакви, то този филм идва да ни докаже, че това съвсем не е така.

Има още...


Persuasion

Всяко момиче знае, че срещата с Джейн Остин на страниците на книга, винаги подтиква да вдигнем поне една идея по-високо брадичката си. Предстоящата екранизация на „Доводите на разума“ идва след като се насладихме на друга нейна творба, която оживя на големия екран – „Ема“. Настроени сме оптимистично, тъй като с днешна дата е известно, че ще видим в главната роля Дакота Джонсън.

Очакванията ни са за закачливо намигване към книгата на Джейн Остин, разкошни костюми, характерни за времето си, както и актьорска игра, която изцяло да ни потопи в епохата.

Последният роман на Джейн Остин неслучайно е смятан за най-остроумният, най-саркастичният и най блестящият като стил. Остин описва работата си като „малко парченце слонова кост, не по-голямо от няколко сантиметра, което обработвам с толкова нежна четка, че въпреки огромните ми усилия, резултатът е почти незабележим”. Отвъд нейната скромност обаче, ясно прозира майсторството, което винаги ще ни вълнува. Без значение на колко сме години.

И още...


Emily

Емили Бронте, която си отива от този свят на 30-годишна възраст, само година след публикуването на “Брулени хълмове“, е обект на амбициозния режисьорски дебют на актрисата Франсис О’Конър. С Ема Маки в главната роля, ще можем както да направим реверанс, така и да се насладим на биографичен филм за обичаната британска писателка Емили Бронте. Продукцията ни кани в живота на Бронте - жена от 19-и век, която има силен порив да пише и е истинска бунтарка за времето си.

„Написаното от Емили Бронте е пропито с такава страст, емоция и проницателност, че винаги съм копняла да разбера тази многопластова личност“, казва Франсис О'Конър, която два пъти е била номинирана за „Златен глобус“.

А ние виждаме в "Emily" истинско убежище за всяка от нас, която смята, че човешката душа е толкова необятна, че всеки опит да бъде ограничавана и поставяна в рамки е напълно безполезен.

И още...


The Essex Serpent

„The Essex Serpent” определено дава заявка за нещо ново и оригинално. Сериалът ще се състои от шест епизода, като черпи вдъхновение от едноименния роман на Сара Пери, който е бестселър. Обнадеждава ни фактът, че в главните роли ще гледаме Клеър Дейнс и Том Хидълстън.

Сериалът проследява историята на Сара Сийборн, която преоткрива света след като съпругът й - отявлен насилник умира. Сара се опитва да си пробие свой собствен път, като избира да отиде в малко градче в Есекс и да се впусне в приключение, в което да изследва легендата за митично създание. Животът обаче я среща с женения свещеник Уилиям Рансъм и двамата се влюбват. Вниманието ни привлича и силната индивидуалност на главната героиня, която се противопоставя на викторианските норми. Жена със собствен стил, която се впуска през глава да изследва смело света. Премиерата на първите два епизода е на 13 май на Apple TV+.

И още...


Lady Chatterley’s Lover

Тази адаптация по "Любовникът на лейди Чатърли" - роман на Д. Х. Лорънс обещава да привлече погледите към екрана. Според мнозина тя ще бъде истинска кулминация на зрителския интерес в Netflix, тъй като комбинира елементи двa от най-гледаните  сериала –“Koроната“ и „Бриджъртън“.

Носителката на „Златен глобус“ Ема Корин, която изигра принцеса Даяна в “Короната“, се завръща в главна роля. Тя е жена на заможен мъж, която има афера с пазача на дивеча в имението - Оливър Мелърс. Бременна след изневярата, съпругата трябва да избере между вече невярното и безрадостно съществуване със своя съпруг или неясното бъдеще с мъжа, на когото случайно се е отдала. Книгата е изключително противоречива за времето си, когато е публикувана за първи път във Флоренция през 1928 г. заради скандалното си съдържание и след драстично редактиране, четири години по-късно, "прочистената от сексуални препратки" версия най-накрая е публикувана и в Англия.

Нямаме търпение да бъдем въвлечени в тази вълнуваща история, а по всичко изглежда, че подобно на "Бриджъртън" и тук драмата в съчетание с паралелната вселена на висшата класа, дебнат от всеки ъгъл и няма да позволят да ни бъде скучно.

 

Aspettare un amore lontano è sciocco o meraviglioso ? @Lady Chatterley 's love

Posted by Lady Chatterley's lover on Thursday, March 3, 2022

6 сериала, които да не пропускаме през април