Изкуство

Да изпратим лятото с най-лятната песен на A-ha!

Как A-ha, на ръба на разпадането, написаха шедьовър и поставиха рекорд

Да изпратим лятото с най-лятната песен на A-ha!

GettyImages ( Per Ole Hagen/Contributor)

И ей така докато се обърнем, вече е септември…И макар да ни чакат още топли дни и приятни вечери и това лято отминава. Ако и вие сте от хората, за които емоциите и състоянията имат точен образ под формата на песен или музикално произведение ще разберете защо се събудих със Summer Moved On на  A-ha .

Как момчетата от групата на ръба на разпадането, написаха шедьовър и поставиха рекорд?

Норвежката група A-ha е призната за икона на електропоп музикалния стил от края на 80-те и началото на 90-те години. И при тях, като при много други, за съжаление славата води до раздори и  творчески различия. Песента  Summer Moved On обаче е пример как творческите кризи могат да се отразят и благотворно.

Малко история - Мортен Харкет, Пол Воктор и Магне Фюрюхолмен се събират през 1982 г. и стават суперизвестни, благодарение на продуцента Джон Ратклиф. Още с дебютния си албум Hunting High and Low постигат огромен успех (от него са и двата  чуждестранни № 1 сингъла – Take on Me и The Sun Always Shines on T.V). Следват още четири албума.  И макар момчетата от A-ha да изглеждат като неразделни приятели от деца, за съжаление славата и известността се отразяват лошо на отношенията им и дори водят до оттегляне от музикалната сцена.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by a-ha (@officialaha)

За трудните взаимоотношения в групата разказа филмът на Томас Робсам  A-Ha: The Movie. Представен на филмовия фестивал в Трайбека преди година филмът изуми феновете на групата още с трейлъра си, в който чухме категоричното "Групата "А-ха" се състои от музиканти, а не от приятели. Работим заедно само заради музиката". Режисьорът и продуцент Робсам разказва, че се е притеснявал, че момчетата ще са  непоносими, но са се оказали  приятни и леки за общуване.

Защо и как след разпадането A-ha се събират отново след дълга пауза?

Поканени да участват в концерта за Нобеловата награда за мир през 1998 г., въпреки различията си Мортен, Пол и Магне се събират заедно в студиото.  Макар песента  Summer Moved On да е  написана набързо за събитието, тя звучи перфектно на сцената заедно с друг техен хит The Sun Always Shines on TV. Отзивите са толкова добри, че водят до нов живот и преосмисляне на отношенията на членовете на групата и изчистване на различията. И през 2000 г. след седем години пауза излиза албумът  Minor Earth Major Sky, част от който е и  сингъла Summer Moved On. Песента само в Европа продаде над два милиона копия. В сингъла "Summer Moved On" Morten Harket държи една нота за 20,1 секунди. Това е рекорд сред поп изпълнителите: той е признат за най-доброто постижение сред композициите, попаднали в топ 40.