Изкуство

Дворци, за които и принцесите мечтаят

От Шьонбрун до Ермитажа - всички те спират дъха ни

Дворци, за които и принцесите мечтаят

Снимка: Alex Reisen

Днес ще се разходим из залите на дворци, за които най-вероятно и принцесите биха мечтали. Всеки от тях е уникален по стил и напомня за преломни исторически събития, определили развитието на Европа и света. Нека заедно надзърнем в света на аристокрацията и разберем повече за тези чудеса на архитектурата и интериорния дизайн. 

Шьонбрун

В най-хубавия град за живеене в света откриваме лятната резиденция на Хабсбургите – двореца Шьонбрун. Поръчан е от император Леополд I, а по-късно е разширен по време на управлението на единствената жена владетел от Хабсбургската династия – Мария Тереза (майката на Мария Антоанета). Бароковата постройка се отличава с перфектна симетрия. Излишно е да споменавам, че интериорът е също толкова бляскав и добре премислен. Красивите градини предлагат място за отдих от забързаното ежедневие на Виена. В Огледалната зала навремето невръстният Моцарт свири пред Мария Тереза и Мария Антоанета. В наши дни може да се насладите на традиционния летен концерт на Виенската филхармония, а през коледния сезон може да пиете греяно вино и да хапвате бретцели, докато се наслаждавате на гледката към този красив дворец. 

И още ... 


Версай 

Версай е сред най-известните дворци в света. Първоначалната резиденция в градчето Версай, извън пределите на тогавашния Париж, служила за ловна вила и личен кът за отдих на крал Луи XIII и семейството му. След него Луи XIV, известен като Краля слънце, нарежда да бъде изграден огромен комплекс с прилежащи към него френски и английски градини. Днес паркетът на Версай е изтъркан от милионите туристи, прииждащи всяка година, за да разгледат покоите с тайната вратичка на Мария-Антоанета или да влязат в може би една от най-значимите зали в историята – Огледалната зала. И ако това не е достатъчно, стаята на Краля слънце, декорирана със златни елементи, подчертава значението на Луи XIV за културното и икономическото развитие на Франция. 

И още ... 


Ермитажът

Ермитажът е най-големият културно-исторически музей в Русия и един от най-големите в света. Историята му започва с Екатерина II и нейната частна колекция. Музеят е отворен за посетители в средата на XIX век. За да разгледате впечатляващата колекция от почти 3 милиона творби, ще ви трябват около 11 – 12 години. И това е при условие, че хвърляте бегъл поглед на произведенията. А майстори като Да Винчи, Микеланджело, Моне, Ван Гог и други заслужават доста повече от просто един поглед. Освен картини в Ермитажа можем да видим бижута, произведения на Фаберже, емблеми. Ежегодно музеят е посещаван от над 4 милиона туристи, а с колекцията му може да се сравняват само музей от ранга на Лувъра и Метрополитън в Ню Йорк. Да не споменавам, че експонатите са изложени сред пищния разкош на дворцовите помещения. 

И още ... 


Нойшванщайн 

Много от нас копнеят да се върнат във времето на някоя определена епоха, но малко от нас си построяват дворец, за да го покажат. Е, когато си баварски крал, всичко е възможно. Лудвиг II, известен като Лудия крал, искал средновековен замък, но с всички модерни удобства в него. Вдъхновен от легендите и поезията на тъмните векове, Лудвиг II си построил двореца Нойшванщайн. Тъжното е, че кралят е живял в приказния си палат общо около шест месеца, защото строежът е завършен, след като той се дави при много странни обстоятелства. Скоро след смъртта му дворецът е отворен за посетители като музей. Интериорът на Нойшванщайн е далеч по-малко впечатляващ от екстериора. Ако трябва да бъдем точни, замъкът е направо празен, но въпреки това е снабден с топла вода, асансьор от кухните и дори телефонна линия – нещо, с което малко хора са разполагали в края на XIX век. Дворецът на Лудвиг е най-известен с факта, че Уолт Дисни го използва, за да пресъздаде двореца на Спящата красавица от едноименния филм. 

И още ... 


Херенхимзее 

И когато сме на вълна Бавария, няма как да пропуснем другия дворец на Лудвиг II. Той започва строеж на три мащабни дворци, от които едва един бива завършен, докато той е жив. Херенхимзее е буквално оставен на тухла. Има едва няколко завършени стаи, една от тях е така наречената "Лунна стая", която той искал да бъде отражение на покоите на Краля слънце. Затова я декорирал в тъмносиньо и разбира се, златно. Мащабното строителство Бавария към фалит, а кралят е принуден да взима кредити само и само да завърши дворците си. Лудвиг живее в свой собствен магически свят и няма желание да се занимава с държавните дела. Неговата личност и мотивите му остават загадка за историците и до ден днешен, а неговото желание е точно такова – той споделя, че иска да остане вечна загадка както за другите, така и за себе си. 

И още ...


Шамбор 

Друг изключително красив замък, който е не само интересен заради екстериора си, но и заради богата колекция от антични мебели, картини и други произведения на изкуството, е Шамбор. Разположен в долината на реката Лоара, Шамбор е върхът на френската ренесансова архитектура. За да отпразнува скорошна победа, Франсоа I нарежда да се построи дворец, не за да служи като резиденция, а само за да покаже могъществото на Франция. И кой ако не друг освен самият Леонардо да Винчи може да създаде подобно творение. Най-интригуващата част от него е стълбището с двойна спирала, изобретение на Леонардо. Всъщност двама души могат да се изкачват по въпросното стълбище, без да се видят. Друг впечатляващ факт е, че площта на градините на дворцовия комплекс надхвърля тази на Париж. Да, точно така.  

И още ... 


Замъкът Пена

Точно като в песента на Ед Шийран Castle on the hill, замъкът Пена е кацнал на върха на планината Синтра. Със своите ярки жълти и червени стени, малко хора биха предположили, че той не е съвременно творение. В средата на XIX век Фернанду II купува руините на манастир, който се намира на мястото на днешния дворец. И от руините изникнал красив дворец в неоготически стил с привкус от ориента. Пена сякаш е излязъл от поп арт плакат с ярките си живи цветове и необичайните си елементи. Дворецът служил за лятна резиденция на кралската фамилия в Португалия. Интериорът е също толкова причудлив, колкото екстериора. Мебелите, посудата, декорациите са впечатляващи и единствени по рода си, но бихме ги определили и като “сбирщайн”. В това има нещо изключително чаровно, а роднинската връзка между португалския крал и българската царска фамилия (той е чичо по бащина линия на цар Фердинанд) придава едно особено чувство.

И още ... 


Дворецът Химеджи

Първоначалната функция на сградата била да бъде крепост над крайбрежния град Химеджи, в близост до Осака. Построена е през 1333, а е превърната в дворец тринадесет години по-късно. В началото на XVII век комплексът бил разширен и оттогава видът му не е бил променян. Дори като на магия оцелява по време на бомбардировките през Втората световна война. Магическият пететажен дървен дворец, който сякаш се рее над заобикалящите го черешови дръвчета, има защита от цели три рова. И понеже лесно може да се загубите в парка, който е като лабиринт, ви препоръчвам да се запишете на обиколка с гид, за да се насладите максимално на красотата и изяществото на традиционната дървена японска архитектура. 

И още ... 


Забраненият град 

Забраненият град е безспорно една от емблемите на Пекин. Това е най-големият дворцов комплекс в света – с над 1000 сгради и с почти 10 000 стаи. Дворецът напомня за могъществото на Китай. Златните плочки на покривите носят духа на една епоха, през която само императорът, синът на бога, и шепа доверени лица, можели да влизат в Забранения град. В днешно време всеки може да разгледа безкрайните коридори и красивите градини. Вероятно най-впечатляваща е Залата на върховната хармония, която е служела за коронации, рожденни дни и сватби. Отводнителната система е на три нива и се крепи от 1000 дракона. На горното ниво бронзови жерави символизират хармонията, а над императорския трон виси голяма бронзова топка. Поставена е там, за да "премаже" всеки претендент за трона. 

Автор: Маргарита Петрова

 

Ако все още не сте посетили двореца "Версай", сега му е времето