Изкуство

Джейн Бъркин, любимата англичанка на французите

Джейн Бъркин издава бокс сет с цялото си творчество

Джейн Бъркин, любимата англичанка на французите

GettyImages (Marc Piasecki / Contributor)

Джейн Бъркин е от жените, чийто живот е пълен с любов, музика и изкуство.  Името й свързваме и с най-продаваната чанта на Hermes – Birkin. Бохемският стил и  впечатляващите очи Джейн я превръщат в икона на модата в младостта и, а талантът и като певица и актриса са причина винаги с интерес да следим новините около кариерата и. Луксозен бокс сет, включващ цялото творчество на Джейн предстои да излезе на  16-ти септември. Комплектът включва близо 300 песни, всичките й студийни и концертни албуми, както и съвместните проекти със Серж Генсбур и Етиен Дао. Бонус към изданието са и 48 страници със снимки и лични истории на певицата. Преди около година Бъркин претърпя лека форма на инсулт, което наложи отлагане на планираните и концерти. Но здравето и е стабилизирано и актрисата и певица продължи да работи по студийни проекти и дори възобнови концертите си.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jane Birkin (@janebirkinoff)

Джейн Малори Бъркин (родена на 14 декември 1946 г.) е англо-френска  певица и актриса. Самата тя винаги представя себе си като актриса, но името й обикновено се свързва основно с Je t'aime... moi non plus , песен, която при излизането си през 1969 г. постига слава и известност, които далеч надхвърлят очакванията. Песента е съвместна работа между Бъркин, по това време успешна актриса, и нейния ментор и партньор Серж Генсбур, който е френски певец и актьор. Песента тогава се приема за твърде сексуална и дори се забранява излъчването и  от много радиостанции в цяла Европа, включително BBC.

Бъркин живее основно във Франция от 70-те години на миналия век. Тя е майка на фотографката Кейт Бари, с първия й съпруг Джон Бари; на актрисата и певица Шарлот Генсбур, от Серж Генсбур; има и още една дъщеря - певицата  Лу Доайон, родена от брака й с Жак Доайон. Голям шок за Джейн е загубата на най-голямата и дъщеря от брака с автора на музиката за филмите от поредицата за Джеймс Бонд. Кейт Бари загина при трагични обстоятелства на 46 години.

Много откровен, личен и разкриващ човекът и майката Джейн Бъркин е документалният филм дело на втората и дъщеря Шарлот със заглавие Jane par Charlotte. Лентата е решена като разговор между двете и засяга много лични теми- семейната история на Джейн и дъщерите и, борбата на актрисата с рака, и загубата на дъщеря и, за която се смята че се е самоубила.