Изкуство

Джон Леджънд с нов двоен албум

Legend- новият албум на Джон Леджънд

Джон Леджънд с нов двоен албум

GettyImages: John Legend performes onstage during the 74th Primetime Emmys at Microsoft Theater on September 12, 2022 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Mazur/WireImage)

Джон Леджънд след 20 години на сцената кръсти последния си албум на свое име. Леджънд е най-младия афроамериканец в EGOT  /акроним за спечелилите едновременно  награди Emmy, Grammy, Oscar, и Tony / списъка на артисти и това е 8-ят му студиен албум. Това, с което се отличава този проект, е продължителността му, и дългия списък от хора, с които Леджънд работи по него. Двойният албум  е продуциран от самия певец и известния изпълнител и автор на песни Райън Тедър от One Republic (Beyoncé, Adele и др.)

Над  80 минути музика, впечатляващ списък от гости и повече фънк в типичния за Леджънд, обичан от почитателите му стил- това обещава албумът. Но да се върнем ретроспективно назад, за да преценим на какво се дължи репутацията на музиканта. Още в дебюта си Get Lifted от 2004 г. /издаден от лейбъла на Кание Уест/  бившият директор на хор и пианист заяви себе си като майстор на нежните балади и създател на чудесен фон за романтични вечери. Спомнете си и дълбоко личния му сингъл Ordinary People, вдъхновен от това, че родителите му се женят и развеждат два пъти, който отбеляза изключителен успех. Завинаги място в сватбените плейлисти Леджънд си запази и с песента All of Me .

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Legend (@johnlegend)

На обложката на последния му албум Legend  виждаме Джон без дрехи, но не тълкувайте това повратно. По-скоро това е вид подсказка за повече стилово разчупване, защото това е най-свежият и фънки албум на Леджънд до сега. 81 минути и 24 песни, това двойно LP, предоставя на певеца възможността да ни покаже и другите си лица, освен добре познатото на обичлив семеен мъж.

В Legend, изпълнителен продуцент Райън Тедър, се спира на поп-фънк звучене, което е доста приятен контраст с обичайната за Джон Леджънд мекота. Нежни парчета като Guy Like Me и Strawberry Blush / записано със сътрудниците на Anderson .Paak- Free Nationals/ биха паснали точно у дома на парти за рожден ден или барбекю. You звучи като пряк наследник на любовната  песен на Roger Troutman от 1987 г. I Want to Be Your Man. Контрола Леджънд „ отпуска” и с изпълнението на сингъла All She Wanna Do . Впечатляващият списък от сътрудници – Rapsody, Rick Ross, Amber Mark, Jhene Aiko, Ty Dolla $ign – помага на Леджънд  да излезе от зоната му си на  комфорт, и да покаже още повече вокални умения.. В повлияния от госпъла бавен джем Love с Джазмин Съливан ясно си личат и църковните корени на певеца.Втората половина на албума се връща до голяма степен към типичното за Леджънд звучене , но и тук има някои интересни продуцентски решения.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Legend (@johnlegend)