Изкуство

Едуард Щайхен – първият моден фотограф в света

Снимката по-горе е първата модна фотография в света. Направена е от фотографа Едуард Щайхен през 1911 година

Едуард Щайхен – първият моден фотограф в света

Снимката по-горе е първата модна фотография в света. Направена е от фотографа Едуард Щайхен през 1911 година за априлския брой на списание Art et Décoration. Роклите на снимката са на дизайнера Пол Пуаре.

Разбира се, модни списания имало и преди тази дата – Harper’s Bazaar излиза от 1860 година. Но в тези издания се разказвало и показвало повече за модния начин на живот, като понятие много по-общо от дрехите – интериор, поведение, светските личности. Облеклото се илюстрирало с рисунки, преди Щайхен да направи първите си модни снимки, които по думите на редактора на списанието „приличат на произведение на изкуството“. През 1923 година Condé Nast, издателите на Vogue и Vanity Fair, го поканили за главен фотограф на изданията.[[more]]Едва сега, десетилетия по-късно, нюйоркският музей Уитни организира изложба, която акцентира върху модните снимки на Щайхен.  Той бил близък приятел и фотограф на Шанел и мадам Вионет, която била любимата му моделиерка. Фотографът смятал, че на снимката винаги трябва да се показва жената в най-красивата й поза – моделите на снимките му заставали в загадъчни полусенки, така че да подчертаят себе си и дрехите.

Щайхен търсел най-красивото и у хората, които му позирали. Един следобед в студиото му дошъл Чарли Чаплин, заявявайки че има само 20 минути за снимки, а останал на приказки до сутринта. Грета Гарбо, след като видяла снимките си, казала – Само ти ме разбираш, трябва да станеш режисьор. Един път, когато бил на почивка в Гърция с Айседора Дънкан, Щайхен взел назаем фотоапарат от собственика на хотела и направил най-известните снимки на знаменитата танцьорка на Акропола.

И до днес модните фотографи по света следват традициите, които техният пръв учител им оставил – в играта със светлината, в търсенето на най-подходящия ракурс и в това да се покаже най-красивото лице на модела.