Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Ежедневната хуманност на френската фотография

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Френското хуманистично движение през първата половина на XX век променя фотографията завинаги. Фотографията преди и след Втората световна война се нарича „хуманистична фотография“, а нейното сърце са Париж и Франция.

Този стил е характерен за френските фотографи, които са работели в сложен социален и политически климат и са използвали хуманистичните идеологии, за да разкажат своите визуални истории. Най-известните сред тях са Робер Доано, Анри Картие-Бресон и Уили Рони. Това са фотографи-философи, но най-вече репортери, показващи, че животът е хубав въпреки всички трудности. На техните снимки се виждат обикновените хора с техните обикновени дни насред едно ужасно историческо време.

Точно тези фогографии днес ни карат да продължаваме да изпитваме носталгия и да идеализираме Париж като едно щастливо, красиво и специално място.


Willy Ronis, “River boat”, Paris, 1949

Willy Ronis, “Le Petit Parisien”, Paris, 1952

Henri Cartier-Bresson, “Michel Gabriel, rue Mouffetard”, Paris, 1952

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.