Изкуство

„Фалшива слава“ – колко е лесно да станеш инфлуенсър?

Един социален експеримент, който си струва да гледате

Броим си лайковете, броим си последователите, а дори не отброяваме часовете, които прекарваме в Инстаграм и в другите социални мрежи, често не отброяваме и тревожността, която те ни носят, защото всички искаме да бъдем харесвани (дори и когато очакваме един единствен лайк от конкретен човек). Милиони хора по света обаче искат да стигнат по-далеч – да бъдат известни, да бъдат инфлуенсъри, да пътуват безплатно, да не работят, да получават подаръци и разбира се, да получават лайкове. Милиони лайкове. Тенденция, която сякаш още повече се засили по време на пандемията.

Какво обаче се крие зад блясъка на снимките, които гледаме в Инстаграм? Може ли всеки да стане успешен инфлуенсър? И води ли вниманието до още по-голяма тревожност? Това са само част от въпросите, които вълнуват журналиста Ник Билтън, писал за издания като The New York Times и Vanity Fair, който решава да проведе един социален експеримент, а от него се ражда новият документален филм „Фалшива слава“, който вече можете да гледате по HBO GO. И си струва да го направите, дори и да нямате личен профил в Инстаграм.

Билтън и екипът му решават да направят открит кастинг в Лос Анджелис, а целта им е да превърнат трима души в популярни онлайн лица. Избират амбициозната актриса Доминик, модния дизайнер Крис и асистента за недвижими имоти Уайли. Умишлено не се спират на вече успешни в някаква област хора. „Исках да покажа как всеки може да бъде превърнат във фалшив инфлуенсър“, споделя журналистът пред Vogue. Във филма той ни показва как само с няколко клика могат да бъдат купени хиляди нови фалшиви последователи под формата на така наречените ботове. Да, известността понякога е само на няколко бота разстояние!

И тъй като в Инстаграм всичко започва и свършва до голяма степен със снимката, която постваме, екипът на Билтън разкрива как реално се създават кадрите, които ежедневно ни заливат в социалната мрежа – от частните самолети през красивите къщи до бляскавите тоалети... Една фалшива реалност, която продава фантазии и прави славата също толкова фалшива.

„Хората възприемат славата като лесен път към един прекрасен живот. Те виждат едни известни хора, които имат невероятен начин на живот - на почивка са през цялото време, стоят си на плажа, никога не работят, имат страхотни тела и получават всички тези безплатни неща. Мисля, че това, което се опитахме да покажем във филма, е, че всичко е просто глупост. Всичко това не е реално“, споделя Ник Билтън.

Във филма обаче се повдига и темата за това какво носи цялата тази слава – и на онези, които я получават, и на онези, които искат да се докоснат до нея, които вярват, че това може да бъде реалността. Защото често времето, което прекарваме в Инстаграм, ни кара да се чувстваме по-зле. Сравняваме се и сравняваме животите си с хора, които не познаваме, докато отброяваме собствените си лайкове, докато търсим внимание – било то и само от приятелите си в социалните мрежи. А не осъзнаваме, че нашата реалност понякога е много по-истинска, по-ценна от фалшивата слава, за която хиляди други все още мечтаят.

Според Билтън след 20 години никой няма да поства в Инстаграм или Twitter, нещо друго ще ги е заместило или просто новото поколение няма повече да ги използва. Но в нашата реалност те съществуват и лайковете все още са ни важни – независимо дали са десет, или десет хиляди. Нeизбежно е. И няма нищо лошо в това да бъдеш инфлуенсър, ако знаеш защо точно искаш да бъдеш такъв и дали предпочиташ всички прожектори да са насочени към теб, или към проблемите на обществото. Защото всичко има две страни и нищо не е такова, каквото изглежда. Особено в Инстаграм. И не е задължително да бъде фалшиво.

 

Филмите и сериалите през февруари – какво няма да пропуснем