Изкуство

Филмите, с които ще запомним Робърт Редфорд

Любими, вечни и неомръзващи

Филмите, с които ще запомним Робърт Редфорд

Робърт Редфорд на WTTC Americas Summit 2012 в Мексико&nbsp;<br /> <br /> Снимка: Flickr

Робърт Редфорд, една легенда на 86, един от най-известните актьори на нашето време и колкото и да му е неприятно, един от най-красивите.

Актьорската кариера е само една част от голямото кинонаследство на Редфорд, най-значителният дял от което е основаният от него фестивал в Сънданс. Дори двете награди „Оскар“, които той има, не са за ролите му в киното, а за режисура и за цялостен принос.

Въпреки това и на първо място, Робърт Редфорд е прекрасен актьор. Много от филмите му са останали завинаги в списъците ни с любими, вечни и неомръзващи никога за гледане филми. Ето ги:

„Боси в парка“/ „Barefoot In The Park“ (1967)

Двама младоженци, които живеят в мансарда в Манхатън. Тя е Джейн Фонда, той е Робърт Редфорд. Това е първият съвместен филм на двамата, последният е точно 50 години по-късно, отново любовен (как иначе) – „Нашите души през нощта“.


„Буч Касиди и Сънданс Кид“/ „Butch Cassidy And The Sundance Kid“ (1969)

 

Това е филмът, с който започва партньорството и приятелството на Редфорд с Пол Нюман, което продължава до смъртта на Нюман преди десет години. В този свой първи филм двамата играят реално съществуващи бандити, но ги играят така, че просто е невъзможно да не сме на тяхна страна. Краят е особено зрелищен и красиво измислен.


„Ужилването“/ „The Sting“ (1973)

Най-известния филм на дуета Редфорд и Нюман, в който те играят мошеници, опитващи се да надхитрят боса на мафията. Филмът има 7 награди „Оскар“, включително за най-добър филм.


Великият Гетсби“/„The Great Gatsby“

По-добрата екранизация, поне според нас, момичетата. Основната причина е именно Редфорд в ролята на Гетсби. 


„Трите дни на кондора“/ „Three Days Of The Condor“ (1975)

Робърт Редфорд играе служител на ЦРУ, който се забърква с фатална красавица – в ролята е Фей Дънауей. Изобщо Редфорд се е снимал ако не с най-красивите, то със сигурност с най-талантливите актриси в Холивуд. 


„Цялото президентско войнство“/ „All The President's Men“ (1976)

Двама млади репортери от The Washington Post разплитат аферата Уотъргейт – най-големият политически скандал в историята на САЩ, довел до оставката на президента Никсън. В ролите са Редфорд и Дъстин Хофман. Четири награди „Оскар“. 


„Извън Африка“/ „Out Of Africa“ (1985)

Този филм е достатъчен да запише името на Робърт Редфорд в историята на киното. Ако трябва да гледате само един филм с Редфорд – този е. Аз лично ако трябва да избера един филм, който да гледам през целия си живот – пак ще е този.

Любовна драма с Мерил Стрийп и Робърт Редфорд. Никой досега не е измислил нещо по-въздействащо и по-красиво.


„Шпионски игри“/ „Spy Game“ (2001)

Възрастен агент от ЦРУ обучава свой млад колега. Доста безсмислен филм, но това няма никакво значение, защото Редфорд и Брад Пит си приличат поразително много и тази прилика прави филма зрелище, което просто не е за изпускане. 


Всичко е загубено“/ „All Is Lost“ (2013)

Един от късните филми на Редфорд, забележителен основно с това, че в продължение на 106 минути на екрана има само един актьор и това е той. Историята проследява пътуването на възрастен видимо заможен мъж в Индийския океан, сам на яхтата си, като в открито море го връхлита буря.