Изкуство

Филмите, в които главен герой е модата

На модна вълна

Филмите, в които главен герой е модата

Снимка: Courtesy of 20th Century Fox

Сигурна съм, че всяка от вас има поне един любим филм или сериал, който я е вдъхновил за нова модна покупка и който сте гледали повече от веднъж, да не кажа повече. Да, има любими класики, в които модата е главен герой, а сега, когато не можем да се впуснем свободно на шопинг тур с приятелки, те ни позволяват да пазаруваме виртуално, без да похарчим и стотинка. От друга страна, ни припомнят защо шопинг терапията ни е толкова любима и дори във време, в което нямаме много събития и партита, пак сме склонни да похарчим луди пари за някоя красива рокля с надеждата, че ще дойде и нейното време, че ще ги хвърлим най-после тези анцузи на дъното на гардероба. И докато кликаме онлайн из любимите си места за модни находки, не пречи да си пуснем някоя от тези класики.

Тъй като тези дни по телевизията отново излъчиха „Хубава жена“, мисля, че няма момиче, на което да не му е любим онзи момент от филма, в който героинята на Джулия Робъртс – Вивиан, пазарува из „Родео Драйв“. И до днес се прехласваме по онази червена рокля, с която се появява в операта, а елегантният летен костюм с бермуди е нещото, което със сигурност се връща в тенденциите и тази пролет (а филмът все пак е от 90-те).

Оставаме обаче в 90-те с филма „Баровки“ и 16-годишната Шер (Алисия Силвърстоун), която е експерт по външния вид, а именно към това десетилетие през последните няколко сезона не спират да ни връщат дизайнерите. А това ни напомня, че някъде из собствените ни модни архиви могат да изскочат невероятни съкровища.

Разбира се, никога не се пропуска излъчване на „Дяволът носи Прада“, нали? Да, и аз не мога да преброя колко пъти съм го гледала и колко съм си мечтала като стилист да разполагам с един от онези гардероби в редакцията, пълни с мостри на любимите ми марки. Но реалността е напълно различна. Затова пък винаги е удоволствие да гледам невероятната Мерил Стрийп в ролята на Миранда Пристли, която намира флоралните принтове през пролетта за абсолютното клише, както и преобразяването на Андреа (Ан Хатауей), която макар и безразлична към модата, не успява да остане безразлична към Chanel. Та кой би устоял на Chanel? Аз със сигурност не бих!

„Тайните на Беки Б.“ пък е от онези комедии, в които може би модната част е единственото, заради което си заслужава загубата на час и половина, но пък е добър пример за това докъде могат да ни доведат необмислените покупки. В бляскавия свят на Ню Йорк, Ребека Блумуд (Айла Фишър) е младо момиче, което обича да се забавлява и което е наистина добро в шопинга – може би дори малко по-добро, отколкото е необходимо.

Има още...


Ако не сте гледали „Луди богати азиатци“, който е сравнително по-нов романтичен филм, то бихме могли да го зачетем към онези продукции, в които модата има доста голяма роля, а красивите тоалети наистина са доста вдъхновяващи, особено ако ви предстои сватба или някое друго специално събитие.

Но не колкото в „Сексът и градът“ – и в двата игрални филми (в тях даже май дори модата надделяваше над основните линии в сюжета), и шестте сезона на сериала. Покрай Кари и компания мисля, че всяко момиче се чувства по-малко гузно, когато реши да даде няколко стотин долара за чифт обувки (особено ако са "Маноло Бланик") или да пази любима дизайнерска блуза от 90-те. Особено сега, когато vintage находките са по-ценни от новите модели.

След „Сексът и градът“ имах нужда от нова порция и мода и тогава се появи „Клюкарката“, който ми я даде, а и все пак част от екипа от стилисти работят и за двата сериала, което обяснява модния привкус в тв поредицата. Признавам, че понякога откривах повече вдъхновение в стила на Блеър (Лейтън Мийстър), докато друг път исках да „си открадна“ целия аутфит на Серина (Блейк Лайвли). Сред мъжете обаче няма как да не отбележа яркото и стилно присъствие на Чък Бас (Ед Уестуик). Ах, този Чък Бас!

Съвсем наскоро по Netflix качиха и всички сезони на „Дръзки момичета“ (The Bold Type) и въпреки че вече съм го гледала, реших отново да си припомня историите на Джейн, Кат и Сътън. Три момичета, които работят в известно модно списание, а между любовта, работата и приятелството си, имат какво да ни покажат и по отношение на дрехите. Още повече, че разговорите им по момичешки се случват в модния гардероб на редакцията. Не мога да не отбележа и безупречния стил на главната редакторка Жаклин от сериала, от който можем да научим поне няколко урока по мода и да си набележим малко покупки за новия сезон. Несъмнено!

 

10 модни неща, които харесахме в хитовия сериал „Емили в Париж“