Изкуство

Филмовият фестивал във Венеция е първият, който ще се проведе по време на пандемията

Организаторите ще спазват всички противоепидемични мерки.

Филмовият фестивал във Венеция е първият, който ще се проведе по време на пандемията

Снимка: AwardsWatch.com

Венецианският филмов фестивал е първото голямо киносъбитие в света от началото на пандемията от коронавирус. Той се провежда ежегодно в рамките на Венецианското биенале. Създаден е през 1932 година, което го прави е най-старият кинофестивал в света и един от трите най-престижни, заедно с фестивалите в Кан и Берлин.

Филмовото събитие ще се проведе от 2 до 12 септември, а председател на международното жури ще е Кейт Бланшет. Организаторите дадоха специална пресконференция, за да разяснят предприетите мерки срещу COVID-19. Броят на филмите в програмата е значително по-малък. Ще се мери температурата на всички присъстващи, а гостите ще бъдат намалени наполовина, за да може всеки втори стол на събитията да е празен и да се спазва социална дистанция. Дори акредитирани филмови критици и звезди ще трябва предварително да резервират места, за да присъстват на желаните от тях прожекции. Партитата, които са неизменна част от цялото преживяване, също ще бъдат ограничени.

77-ото издание на фестивала ще представи доста филми, създадени от жени. 8 от общо 18 филма в състезателната програма. Само две заглавия са от САЩ – Nomadland на Хлоуи Жао с Франсис Макдорманд и The World To Come с Кейси Афлек. Участват още 4 италиански филма, сред които и Notturno на Джанфранко Роси, посветен на войната в Сирия. Сред лентите има и филми от Израел и Русия. С интерес е очаквано и заглавието Lovers на французойката Никол Гарсия.

Сред водещите заглавия извън състезателната програма се открояват The Duke на Роджър Мичъл с Хелън Мирън и Джим Броудбент и документалният филм на Лука Гуаданино Salvatore, Shoemaker Of Dreams. Ще бъде представен и филмът Greta, посветен на Грета Тунберг.

 

Тилда Суинтън със „Златен лъв“ за цялостен принос