Изкуство

"Франки" – за любовта преди сбогуването

Един филм на Айра Сакс

Айра Сакс е Уди Алън на нюйоркската ЛБГТ сцена –  спомнете си Keep the lights on и Love is strange. "Франки" обаче е стъпка в друга, пак независима посока – силен международен ансамбъл и едновременно покъртителна и ведра история. Филмът има сравнително ниска оценка и участие само на фестивала в Кан, но това е без значение.

В малко курортно градче в Португалия известната актриса Франки (Изабел Юпер, на 67!) е събрала най-близките си. Тя е тънка като фиданка, с изящни черти, почти невидими лунички и заоблени форми, а неин спътник е недодяланият очарователен дебелак с бяла брада и червендалесто лице Джими (Брендан Глийсън), но там пристига и първият съпруг – късно разкрилия се и поддържан гей с интелектуален вид и притеснено държание Мишел (Паскал Грегори).

Синът им Пол (Жереми Рение, големият белгийски талант) е привлекателен, но объркан самотен блондин с ясни очи и творчески импулси, а тъмнокожата, екзотична и сексапилна дъщеря на Джими Силвия (Винет Робинсън) се появява със семейни проблеми и раздвоено съзнание. Последен щрих добавя присъединяването на американската фризьорка в кинопродукции и вярна приятелка на Франки Айлийн (Мариса Томей), леко отпусната и повехнала, но все още съблазнителна жена около 50-те.

Бързо разбираме защо очите на "сеньор Жими" са зачервени и подпухнали сутрин – Франки умира от рак. И иска да постави в ред живота си, да уреди наследството си, да се сбогува с всеки важен и близък човек около себе си. Може би и да си даде трезва равносметка, да изчисли собствената си стойност като личност... Разказът обаче не е тягостен и тъжен, има някаква приглушена и недоизказана меланхолия и тихо и сподавено споделено щастие. Франки раздава любов (иначе е студен и хладнокръвен човек) и получава такава, въпреки някои избухвания, сълзи и вайкания. А дългият последен кадър на примирено съзерцание е метафора на вечната красота, което актрисата е създала в професионалния си и личния си живот.

Автор: Бистра Андреева

 

5 филма, които ни пренасят в Италия