Изкуство

Френският "Фигаро" представя театралната сатира, развълнувала България

Дали Владимир Путин ще бъде съден някой ден от Международния наказателен трибунал?

Френският "Фигаро" представя театралната сатира, развълнувала България

Снимка:&nbsp;<a href="https://www.facebook.com/IvanVazovNationalTheatre?__cft__[0]=AZVUOZiiNAQGL9Ae0QLhC_aFKXqxwCRyf3C4gOx4htiCXT-34qmZxUL7xj2n8Gd8Hcera5T5SdiXTt8D6o-XkxXSGDRMoBtSsRMmLGZS8bFeXFvah9GX7XDhuEwJQ2HFtvAJ5tXopSo66KEm02dX2xIpYA9rXJxbx0m9gr92fKvi2gbR8h8NhbM44bejnA8kXOg&amp;__tn__=-UC%2CP-R" role="link" tabindex="0">Народен театър &bdquo;Иван Вазов&ldquo;</a>&nbsp;/<br /> фотограф: Боряна Пандова

Путин по време на процес - това представя театрална сатира, развълнувала България, пише френския "Фигаро" в онлайн изданието си, цитиран от БТА. 

Пиесата със заглавие "Хага", показваща господаря на Кремъл пред Международния наказателен съд в Хага, се играе в Народния театър в София. Това е спектакъл, който, според създателите си, пожелава събуждането на една "твърде пасивна нация". На сцената, пред смутената българска публика, едно момиче от Украйна оплаква убитото си семейство и си представя подобен завършек на войната. Създадена в Полша, пиесата със сдържаното заглавие "Хага" се играе в България.

Пиесата явно има успех. Залата е пълна, избухват аплодисменти, публиката е развълнувана до сълзи. "Зрителите са разтърсени и задават въпроси", каза режисьорът на българската версия на спектакъла Галин Стоев пред АФП. Шокиран от неоправданата агресия към Украйна, режисьорът е искал да спомогне за отварянето на очите на българите, "от които 30 процента са пропутински настроени според социологическите проучвания". 

В момента Галин Стоев е директор на Националния драматичен театър в Тулуза и "Хага" ще бъде представена там на 24 и 26 януари 2024 г. Когато е открил текста на украинската авторка Саша Денисова, той не се е поколебал, отбелязва "Фигаро".

Според самата Денисова Чаплин се присмива на Адолф Хитлер, а "ние трябва да се подиграваме на Путин, защото сатирата го обезсилва".

Френският "Фигаро" представя театралната сатира, развълнувала България

Руският президент се играе от жена в черен костюм, червена вратовръзка и червени обувки. В края на пиесата жената се трансформира в злата магьосница от приказките, изразяваща се по маниера на Луи Четиринадесети, Краля Слънце: "Русия, това съм аз". Актрисата Радена Вълканова, която играе ролята на Путин, приветства положителния прием от страна на публиката и казва, че пиесата "има за цел да събуди мисленето на една твърде пасивна нация, която не осъзнава ужасите на войната". 

Юлиян Вергов, в ролята на Евгений Пригожин, обяснява, че за първи път се сблъсква с подобен опит - "да изиграя истински персонаж, умрял по време на репетициите. Забележително е." 

"Хага"Националния драматичен театър на Тулуза на 24 и 26 януари 2024 г. Галин Стоев има желание да представи "Хага" в провинциалните градове на родната си страна.