Изкуство

HBO с първи български уикенд в Европа

"Диви и щастливи" и "Котка в стената" дебютират в стрийминг платформата

"Диви и щастливи" и "Котка в стената" дебютират в стрийминг платформата HBO GO  на 7 август и бележат първия уикенд с български филми за HBO в 7 държави в Европа.  

"Българските филми, които добавяме в последните две години в платформата ни се радват на зрителски интерес не само у нас, но и в чужбина, което е нашият принос към популяризирането на индустрията извън пределите на страната, а гледането на стрийминг през легални платформи се налага все повече като начин на разпространение на филми и сериали за достигане до по-широка аудитория в световен мащаб", споделят от HBO.

Независимо от жанра и дали е фестивално признато заглавие като "Котка в стената", или визуално богата лента с динамичен и забавен сюжет като "Диви и щастливи", селекцията на HBO презентира доброто съвременно българско кино. "Направихме „Диви и Щастливи“ с цялата си признателност към зрителя, който заслужава истинско визуално пиршество като от Холивуд. Целта ни беше да изпълним всички изисквания, за да стане добра екшън комедия, която да има шанса да се продаде в чужбина. Премиерата по HBO GO и НВО е нашата награда и признание, че сме си свършили работата добре. Това ни дава стимул да продължим да правим филми у нас, които да разпространяваме в цял свят", споделя Александър Сано, който е продуцент на филма.

"Диви и щастливи" е с най-голям брой зрители и най-висок боксофис сред българските заглавия за 2019 г. Историята разказва за две приятелки от детските години, които са забравили за мечтите си. Едно нелепо престъпление и поредица от импулсивни действия им показват кои са те в действителност и че животът започва, когато страхът отстъпи пред решителността. 

"Котка в стената" на Весела Казакова и Мина Милева получи адмирации от европейската критика и положителни рецензии от международни издания. След отличията от Варшавския фестивал и българския фестивал "Златна Роза" през 2019, филмът наскоро бе обявен и за най-добър български игрален филм в категорията за родно кино на София Филм Фест. Заснет в Лондон и определян като социално ангажирано кино, той разказва с ирония за раните, които Брекзит нанася на местни и имигранти в един от многото жилищни блокове в космополитния град.

 

5 премиерни филма в HBO GO