Изкуство

Хийт Леджър, който завинаги остана в ролята на Жокера

Когато актьор и персонаж се слеят в едно

Хийт Леджър, който завинаги остана в ролята на Жокера

„Просто трябва да поспя малко...“ – това са последните думи, които Хийт Леджър изрича в злополучната нощ на 21 срещу 22 януари 2008 г. 28-годишният актьор имал среща с режисьора Стивън Спилбърг на следващия ден и искал да бъде свеж за нея, но не успял да заспи. Причината – развил е инфекция на дихателните пътища и приемал различни лекарства, за да облекчи неразположението си.

Решава да се обади на сестра си Кейт, която го съветва да не гълта повече приспивателни, отколкото му е предписано. А той й отговорил:„Кати, не се притеснявай, ще се оправя. Просто трябва да поспя малко…“

На следващия ден е открит мъртъв в дома си в Ню Йорк, а навсякъде около него били разпилени опаковки от сънотворни и други лекарства. Аутопсията му показа, че е починал от отравяне, вследствие смесване на различни предписани му лекарствени средства.

Австралийската звезда с ирландски и шотландски корени обаче остави след себе си най-безупречното превъплъщение в Жокера. Но за разлика от Хоакин Финикс, той така и не успя да излезе от образа. Снима се в „Черният рицар“, където играе най-големия враг на Батман. За ролята си  получи „Златен глобус“, а след това посмъртно – „Оскар“ и награда на БАФТА. Но признанията идват на цената на пълно потапяне в образа на Жокера.

„Черният рицар“ е след най-блестящите и многопластови продукции на режисьора Кристофър Нолан. Тя е продължение на първия филм за Батман, в който Нолан кани Хийт Леджър да играе именно добрия герой. Тогава обаче Леджър вече е ангажиран с „Планината Броукбек“ и му се струва несериозно да играе в супергеройски филм. След премиерата му обаче Нолан отново се свързва с Леджър, като този път му предлага да изиграе Жокера във втората част на поредицата. Леджър приема, без да прочете сценария.

Той е най-големият враг на Батман – той е психопат, садист и остава в киноисторията със зловещата реплика: „Защо си толкова сериозен? Нека сложим усмивка на лицето ти“, а след това „слага“ усмивката, като прави прорезни рани покрай устата на жертвата си.

Хийт приема ролята през 2007 г., когато току-що се е разделил с приятелката си – актрисата Мишел Уилямс, с която имат дъщеря. За да се подготви за филма, австралиецът се изолира напълно от останалия свят в хотелска стая, като посвещава цялото си време на изграждането на образа. По това време дори си води дневник – той бе показан на изложба през 2012 г., съдържа и няколко зловещи снимки и изрезки от списания, а в края дневника Хийт е написал... Bye-Bye.

„Отседнах в един лондонски хотел за около месец, заключих се в стаята, отворих дневника си и започнах да експериментирам с гласове – исках да намеря точния глас и смях. Започнах да разбирам какво е да си психопат – някой със съвсем малко или изобщо без никакви угризения от действията си. Един абсолютен социопат, хладнокръвен клоун убиец“, разказва Леджър в интервю през ноември 2007 г.

В същия период се появява и проблемът му със съня. Напълно вярно е, че през този период Леджър страда от ужасна инсомния. В разговор за списание People той споделя за проблема си:

"През миналата седмица сигурно съм спал не повече от два часа на нощ... не можех да спра да мисля. Тялото ми бе изтощено, но мисълта ми продължаваше да тече."

Сливането му с образа на Жокера стига до етап, в който Кристофър Нолан му дава пълна свобода да импровизира. „Забавлявах се с пълната свобода, която Кристофър Нолан ми даде, защото нямаше никакви ограничения за това, което Жокера ще каже или ще направи. Нищо не го притеснява и всичко е една голяма шега.“ 

В лентата прави два видеозаписа, които самият Леджър режисира; дори подбира сам дрехите си за целия филм и се отдава изцяло на образа. Филмът излиза 6 месеца след смъртта му и се превръща в тотален хит, защото разбива стереотипа за супергеройските филми, в които всичко е само черно и бяло, добро и лошо. Хийт Леджър добавя сивите нюанси в лентата, която и до днес е на 4-то място в класацията на IMDb. И макар актьорът да е известен и с ролите си в  „10 неща, които мразя у теб“, „Патриотът“, „Казанова“, „Като рицарите“, „Планината Броукбек“, в съзнанието на киноманите той остава завинаги като актьора, който създаде образа на Жокера и не успя да излезе от него.

 

5 разтърсващи филма на Кристофър Нолан